Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 08 jul 2020 07:45 

Juni 2020 evenaart juni 2019 als warmste junimaand ooit


Juni 2020 evenaart juni 2019 als de warmste junimaand ooit ter wereld, zo maakte de Copernicusdienst voor klimaatverandering dinsdag bekend. Het Europese agentschap waarschuwde daarnaast voor de extreme temperaturen en bosbranden in Siberië.

“Juni 2020 is samen met juni 2019 de warmste junimaand sinds het begin van de metingen, met een temperatuur die 0,53°C hoger lag dan het gemiddelde van de periode 1981-2010”, zo klinkt het in de mededeling van Copernicus. Een maand eerder had mei ook al een hitterecord laten noteren.

Maar vooral de “uitzonderlijke hitte” in het arctische gedeelte van Siberië trekt de aandacht van het Europese agentschap. De temperatuur lag er vorige maand liefst 10°C hoger dan het gemiddelde. Op 20 juni werd een maximumtemperatuur van 38°C gemeten in een meetstation in Verchojansk, een mogelijk record voor de noordpoolcirkel. Daarvoor wordt er nog gewacht op bevestiging van de Wereld Meteorologische Organisatie. Verchojansk is een stad van extreme temperatuurverschillen: op het einde van de negentiende eeuw werd er tijdens de winter eens een minimumtemperatuur van -67,8°C gemeten.

Volgens Copernicus is de hitte in Siberië te wijten aan meerdere factoren die op elkaar inwerken, zoals wind en een dun sneeuwtapijt. “Het is verontrustend dat de arctische gebieden sneller opwarmen dan de rest van de wereld”, verklaarde directeur Carlo Buontempo. “Het is ongewoon dat West-Siberië tijdens winter en lente al zo lang hogere temperaturen laat optekenen. De uitzonderlijke temperaturen die gemeten werden in arctisch Siberië zijn zorgwekkend.”

Copernicus stelde daarnaast ook toename van bosbranden en hun intensiteit vast in het noordoosten van Siberië, en in mindere mate in Alaska en de Canadese Yukon. Volgens Copernicus hebben de immense branden voor een uitstoot van 59 megaton CO2 in de atmosfeer gezorgd, tegenover 53 megaton in juni 2019. Gezien de huidige hitte en droogte lijkt de situatie bovendien niet meteen te zullen verbeteren, vrezen de experts.



  Nieuwsflash
 
Fruitboeren houden hart vast voor voorspelde nachtvorst Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer