Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 29 sep 2020 16:27 

Aardappeloogst tussen de buien door


Waar menigeen begin vorige week nog moest beregenen om aardappelen te kunnen rooien, is de situatie een week later 180 graden gedraaid. Veel gebieden werden op flink wat neerslag getracteerd.

De aanhoudende droogte heeft ervoor gezorgd dat in België – volgens de cijfers van Aviko – nauwelijks percelen zijn gerooid tot nu toe. Daar viel eind vorige week lokaal eveneens flinke neerslag.

In Noord-Frankrijk heeft het ook behoorlijk geregend. Wel minder dan in België, zo'n 40 tot 50 millimeter. Het was daar heel droog droog, waardoor het juist gunstig voor de rooiomstandigheden is. Van waterschade is - voor zover we nu kunnen inschatten - nog niets te zien.

Jan van Luchene, van de Vlaamse aardappelhandel Bruwier uit Waregem, kan nog een andere reden noemen voor het feit dat nauwelijks gerooid is: "De nieuwe loofdodingsmiddelen werken trager, waardoor zo'n 3 weken tijd nodig is tussen doodspuiten en oogsten. Veel percelen zijn pas 2 weken terug bespoten en daarom nog niet voldoende afgehard. De neerslag in België is verspreid gevallen. In het westen zo'n 50 millimeter maar ten zuiden van Brussel lokaal wel 100 millimeter. Dit is meer dan verwacht werd. We hopen dat aan het eind van deze week slechts een klein beetje regen valt en niet opnieuw zo'n zware bui. Gebeurt dat wel,dan komen we weer in een scenario terecht dat gelijk is aan 2019. Het is nog vroeg, er kan nog alles gebeuren."

Begin oktober wordt dan ook in België op grote schaal begonnen met rooien. Een enkele bui is daarbij niet verkeerd voor mooie vochtige grond. Bruwier heeft deze week de laatste proefrooicijfers voor dit seizoen gepubliceerd. Die komen voor Fontane op 50,9 ton per hectare netto, met 83% in de maat 50 millimeter opwaarts. Dit is nagenoeg gelijk aan het 5-jarig gemiddelde. Wel zijn de aardappelen grover dan gemiddeld.

Challenger komt uit op net geen 49 ton per hectare. Met 67% in de maat 50 millimeter opwaarts zijn deze wel aanmerkelijk fijner.

De lange termijn verwachting voor het weer is onzeker. Volgens Weerplaza ligt Nederland op de scheidslijn tussen koude en warme lucht. De verwachting is daarom nu dat oktober gemiddeld verloopt. Verschuiftdeze lijn echter, dan kan het kouder of juist warmer worden. Deneerslagprognose is wel natter dan normaal, vooral voor de eerste dagenvan oktober. Door het warme zeewater kunnen vooral in de kustgebieden zware buien vallen. Voor de tweede helft van oktober wordt vooral eenwarmer weertype verwacht. Of dit minder neerslag met zich meebrengt durft Weerplaza niet te zeggen.



  Nieuwsflash
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer