Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 30 sep 2020 09:38 

Droogte en bladluis kenmerken bietenteelt 2020


De jaarlijkse bietencampagne gaat dinsdag van start. “Dat is iets later dan gewoonlijk”, zegt directeur van de Tiense Suikerraffinaderij Jan Ingels. “De uitzaai verliep begin april goed, maar het voorjaar was zeer droog en de bieten hadden last van bladluis en van de hittegolf in juli.”

Maar op het eerste gezicht hebben de bieten dit toch goed doorstaan. “De suikerbieten hebben nogmaals bewezen dat ze zich kunnen wapenen tegen de droogte”, aldus directeur Ingels. “De wortels groeien tot diep in de grond, tot zelfs twee meter, en dat is een extra troef voor dit gewas. We zien wel in de velden dat het loof ‘s ochtends niet overeind komt, maar dit is niet meteen negatief. Het is een bescherming van het gewas tegen overmatige verdamping. ”

250.000 ton

In vergelijking met de ons omringende landen doen de bieten van hier het zeer goed volgens directeur Jan Ingels. “Dit toont aan dat we over zeer goede grond beschikken maar ook dat we samen met onze planters over de expertise beschikken om deze optimaal te laten renderen. De bieten hebben dit jaar ondanks de droogte een hoge suikerrijkheid. De tonnage is gemiddeld, maar de recent gevallen regen zal dit zeker nog ten goede komen. We gaan waarschijnlijk naar de 250.000 ton. Goed om hierbij te weten is dat bieten ongeveer 75 procent water bevatten. We spreken hier dus over meer dan een miljard liter water, waarvoor we de goedkeuring kregen om dit ter beschikking te stellen als irrigatiewater, wat tijdens de laatste droge periode zeer sterk geapprecieerd werd door de lokale land en tuinbouw.”

Voor Tiense Suiker is het elk jaar hard werken om de campagne, die tot ongeveer half januari zal duren, vlot te kunnen laten verlopen. “Het vraagt heel wat voorbereidingen en inspanningen op organisatorisch, onderhouds- en investeringsvlak”, zegt Jan Ingels.

Volop investeringen

In de twee verwerkingssites van Tienen en Longchamps wordt jaarlijks meer dan vijftien miljoen euro geïnvesteerd. “Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een grote opslagtank voor suikersap met een inhoud van 37 miljoen liter. De suikerproductie werd verder geoptimaliseerd met een extra suikerkookpan om stabieler en op hogere capaciteit suiker te produceren en we bouwden een nieuw opslagmagazijn voor onze hulpgrondstoffen. Momenteel maken we voor onze medewerkers ook een nieuwe parking en fietsenstalling, en investeren hierbij volop in elektrische laadstations. Zo versterken we de duurzaamheid van onze vestiging.”

En er werd ook recent geïnvesteerd in een nieuwe klontjeslijn voor innovatieve producten. “Naast de zeskant klontjes kunnen we nu ook de kaartspelklontjes produceren en in onze nieuwbouw hebben we een tweede lijn voor onze parelsuikerproductie opgestart, een product dat zeer gegeerd is voor Luikse wafels en intussen ook sterk geëxporteerd wordt”, aldus directeur Ingels. “Bij al deze werkzaamheden zijn onze mensen de drijvende kracht. Zij hebben de kennis en ervaring om dit alles optimaal in goede banen te leiden. Er heerst een sterke teamgeest en we zoeken in de nabije toekomst nog een vijftiental nieuwe medewerkers.” De vacatures kan je vinden op de website van de Tiense Suikerraffinaderij.



  Nieuwsflash
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
Nederlandse boeren protesteren op 16 april in Brussel Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer