Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 01 dec 2020 15:21 

Hobbykoks die huisbereide gerechten klaarmaken en verkopen via internet: Ja, maar...


Niet iedereen heeft zin om elke dag achter het fornuis te staan. Naast de gerechten van de traiteurzaak of take-away om de hoek, worden maaltijden ook aangeboden via websites, apps en sociale media. De meeste nieuwe hobbykoks respecteren de regels rond hygiëne en besteden hier veel aandacht aan. Toch wordt vaak vergeten dat men zich moeten registreren bij het FAVV als actor in de voedselketen, wanneer het niet gaat over gelegenheidsverkoop en zonder winstoogmerk . Dit is een belangrijke voorwaarde voor wie dit soort activiteiten uitoefent!

 

  Wanneer je eten klaarmaakt en verkoopt moet je gekend zijn bij het FAVV. Dit is een evidentie voor restaurants, traiteurszaken en elke andere onderneming die actief is in de voedselketen! Dat is ook heel normaal. De voorwaarden qua hygiëne moeten worden nageleefd zodat de consumenten beschermd zijn. Ook hobbykoks die regelmatig thuis maaltijden bereiden en ze aan andere mensen verkopen moeten zich bekend maken bij het FAVV! Deze toelating is verplicht en de hobbykok draagt dan ook een verantwoordelijkheid en kan aansprakelijk worden gesteld bij voedselincidenten. Er kan geen sprake zijn van een voedselveiligheid met twee snelheden.

De volgende stappen helpen je op weg.

Wat zijn de regels voor hobbykoks die eten bereiden voor derden?

1. Maak je bekend bij het FAVV


De algemene regel die geldt voor iedereen die actief is in de voedselketen: ondernemingen die levensmiddelen produceren, verwerken of leveren aan consumenten moeten zich kenbaar maken bij het FAVV en identificeerbaar zijn. Eten verkopen via Facebook, marketplace en andere platformen is niet verboden, ook restauranthouders kunnen hier bijvoorbeeld gebruik van maken. Toch is het verplicht om een toelating aan te vragen bij het FAVV voor je hiermee start.

Nadat je dit gedaan hebt, ben je per definitie onderworpen aan controles die ervoor zorgen dat alles onder de juiste omstandigheden gebeurt zodat de consument beschermd is. Je kenbaar maken bij het FAVV laat ook toe dat het FAVV snel kan handelen wanneer er zich een incident in de voedselketen voordoet.

Vergeet niet dat een toelating ook betekent dat je jaarlijks een heffing aan het FAVV moet betalen.

Bij gelegenheidsverkoop door vrijwilligers en zonder winstoogmerk (de wetgeving bepaalt dat dit een activiteit is die maximaal 5 keer per jaar wordt georganiseerd, voor een totale duur van maximaal 10 dagen per jaar) is geen toelating nodig bij het FAVV.

2. Respecteer de hygiëne zoals een restaurant dit doet

Eenmaal een hobbykok zich bij het FAVV bekend heeft gemaakt, mag hij niet vergeten zijn eigen autocontrolesysteem uit te bouwen. Het autocontrolesysteem is een overzicht van de aandachtspunten bij het klaarmaken van maaltijden: de traceerbaarheid van levensmiddelen, persoonlijke hygiëne, netheid van de keuken, respecteren van vervaldata, warme of koude keten, ... . Kortom, om thuis een goede kok te zijn, moet je niet alleen je producten kennen, maar ook de manier waarop ze worden klaargemaakt en vooral de omstandigheden waarin ze moeten worden bereid en bewaard.

Er zijn gratis autocontrolegidsen beschikbaar om koks te helpen bij de uitbouw van hun autocontrolesysteem:
http://www.favv.be/professionelen/autocontrole/
Als aanvulling zijn er ook de quick-start fiches: http://www.favv.be/professionelen/autocontrole/gidsen/qsfiches/

3. Vergeet de allergenen niet

Sinds enkele jaren stellen gezondheidsdiensten een toename vast in de frequentie en de ernst van allergische reacties. Volgens de Hoge Gezondheidsraad lijdt 2 tot 3% van de Belgische bevolking aan een voedselallergie. Bij kinderen bedraagt dit percentage volgens de laatste onderzoeken zelfs 6 tot 8%.

Wanneer mensen met een voedselallergie levensmiddelen eten waar ze allergisch aan zijn, kan dit ernstige gevolgen hebben! De aanwezigheid van een allergeen kan soms tot de dood of ernstige problemen leiden, meestal in de vorm van oedeem en/of anafylactische reacties. Elke kok moet daarom zijn klanten informeren over de aanwezigheid van ingrediënten die deze allergieën kunnen veroorzaken. Hoe informeer ik mijn klanten? Dit kan mondeling op verzoek van de consument voor hij de maaltijd aankoopt of schriftelijk (bijvoorbeeld op de menukaart, ...). Welke manier je ook kiest, de consument moet weten waar hij deze informatie kan vinden!

Het FAVV heeft een aantal hulpmiddelen (gidsen, fiches, video’s,…) die je uitleggen hoe je klanten correct en makkelijk kan informeren over de mogelijke aanwezigheid van allergenen: http://www.favv.be/professionelen/levensmiddelen/allergenen/

Geen oneerlijke concurrentie in deze moeilijke tijden
De horeca wordt zwaar getroffen door de coronacrisis. We mogen niet met twee maten en gewichten werken dus moeten ook de ‘hobbykoks’, en iedereen die een soortgelijke activiteit wil uitoefenen, aan dezelfde voorwaarden als professionelen voldoen zowel op het vlak van de voorafgaande registratie en het bekomen van een toelating als het respecteren van alle andere wettelijke vereisten. Applicaties waarbij men huisgemaakte gerechten koopt en verkoopt zijn een recent fenomeen. Het FAVV volgt de ontwikkeling van deze initiatieven op de voet. Wanneer de regels niet worden nageleefd zal streng worden opgetreden om de consument te beschermen.


  Nieuwsflash
 
Gloednieuwe website rond duurzame bemesting van aardappelen Lees meer
 
 
EU-lidstaten geven groen licht voor versoepelingen GLBLees meer
 
 
Pesticiden - Schadelijke gezondheidseffecten voor landbouwers Lees meer
 
 
Landbouwsites - Zonevreemde functiewijzigingen Lees meer
 
 
West-Vlaamse landbouwbedrijven - Stopzetting en opstartLees meer
 
 
2024 Beheerovereenkomst 3000 landbouwersLees meer
 
 
Nauwelijks aanvragen voor provinciale subsidies voor kustvaartuigen Lees meer
 
 
Lokale familiale landbouw wordt verdreven door Natuurpunt! Lees meer
 
 
Versoepelingen en administratieve vereenvoudigingen van het GLB in 2024 Lees meer
 
 
België haalt stemming over natuurherstelwet van agenda Lees meer
 
 
Toelating van Renure-meststoffen Lees meer
 
 
Planeet op rand van afgrond na warmste decennium ooitLees meer
 
 
Vlaamse peer verbazend sterk omringd door technologie Lees meer
 
 
Verhoogde kans op voetziekte in wintertarwe door natte najaar 2023Lees meer
 
 
Agristo nv: opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-checklist 2024 met extra driftreducerende technieken en doppen Lees meer
 
 
Vlaams Belang steunt juridische acties tegen goedgekeurd Ventilus-tracé Lees meer
 
 
Correct rekenen met dierlijke mest Lees meer
 
 
Plantenveredeling via nieuwe genomische technieken Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Webinars en studiedagen Landbouw&VisserijLees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer