Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 11 jan 2021 17:29 

Virtuele uitreiking van de Michelin-sterren


In Bergen vond vanmorgen de virtuele uitreiking van de Michelin-sterren plaats. Restaurant Castor (Beveren-Leie) en Bartholomeus (Knokke-Heist) krijgen hun tweede ster. Vier West-Vlaamse restaurants krijgen hun eerste Michelinster: Boo Raan (Knokke), Bar Bulot (Brugge), L’Envie (Zwevegem) en Willem Hiele (Koksijde). In de nieuwe ‘duurzame’ categorie, kreeg Filip Claeys van De Jonkman een Groene Ster.

Bestanden beschikbaar voor download:
Info (267.1 Kb)

Na een absoluut annus horribilus voor de horecasector, keken heel wat restaurateurs uit naar de uitreiking van de Michelin-sterren. Directeur Gwendal Poullennec benadrukte vooraf dat het zeker in dit jaar heel belangrijk is dat de mensen uit de sector een hart onder de riem gestoken wordt. “2020 was uitzonderlijk moeilijk en onze inspecteur waren onder de indruk van de flexibiliteit, creativiteit, engagement én talent van de vele restaurateurs”, aldus Poullennec. “We hebben dezelfde methodes en criteria gebruikt om hen te beoordelen, ondanks de omstandigheden.”

Willem Hiele van het gelijknamige restaurant in Koksijde mag eentje ontvangen. Willem reageerde vanuit Costa Rica, duidelijk onder de indruk. “Ik wil mijn team bedanken, en mijn vrouw ook, net als alle mensen die ons gesteund hebben met daarbij uiteraard ook onze klanten.”

Ook Dokkoon Kapueak van restaurant Boo Raan van restaurant. Gault & Millau verkoos haar eerder al tot Aziatische chef van het jaar 2018. Zij was zo geëmotioneerd dat ze geen woord kon uitbrengen.

David Grosdent van L’Envie in Sint-Denijs mag er ook eentje aan zijn gevel hangen. Een paar maand geleden werd hij nog verkozen tot Jonge Chef van het Jaar door Gault & Millau.

Pieter Lefevere van Bar Bulot by Hertog Jan mag ook zijn eerste Michelinster ontvangen. Op de gewijde grond van de voormalige Hertog Jan werd de chef ingelicht. “Dit is ronduit fantastisch”, klonk het.

Opvallend van de tien nieuwkomers, zijn er vier West-Vlaamse restaurants. Daarmee toont onze provincie nog maar eens de culinaire capaciteiten.

Nog een niveau hoger vinden we de twee sterren. Chef Maarten Bouckaert van restaurant Castor in Beveren-Leie mag een tweede ster aan zijn gevel prikken. “Ik moet efkes bekomen”, klinkt het. “We hebben heel team rondom ons die ons steunen en zonder mijn echtgenote was dit ook niet mogelijk.”

Bart Desmidt en Philip Vandamme van restaurant Bartholomeus in Knokke-Heist mogen ook een tweede Michelin-ster ontvangen. “We hebben elkaar teruggevonden, wij drie. Op je vijftigste jezelf terug uitvinden. Ongelooflijk. Ik ben supercontent”, klonk het in een eerste reactie.
Drie sterren

Chef Peter Goossens ziet zijn derde ster nog maar eens bevestigd. Het restaurant, dat volgend jaar zijn 20ste verjaardag mag vieren, kreeg zijn eerste ster in 1994, zijn tweede in 1998 en een derde in 2005. Al vijftien jaar op rij haalt hij dus een derde ster, zonder meer een straffe prestatie. “Het doet me plezier om al die gasten te zien die een ster kregen”, aldus Peter. “Alles draait rond smaak. Volg je eigen weg, en dan volgt de beloning wel. Dat bewijzen deze gasten ook weer.”

Er werd ook een nieuw driesterrenrestaurant aangekondigd: restaurant Zilte van Viki Geunes in Antwerpen.

Groene sterren

Filip Claeys van restaurant De Jonkman kreeg een groene ster, een nieuwe categorie waar ingezet wordt op duurzaamheid.

Er werd ook een nieuwe categorie ingevoerd: de groene ster. Die symboliseert duurzaamheid, dus restaurants die de korte keten nastreven. Het gaat om tien zaken die zo’n ster krijgen. De Jonkman van Filip Claeys in Sint-Kruis krijgt alvast eentje.

De Young Chef Award ging naar Manon Schenck van La Table de Manon in Luxemburg.



  Nieuwsflash
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer