Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 14 jun 2021 15:08 

Biodiversiteitsverlies en klimaatverandering samen aanpakken


Het verlies aan biodiversiteit en de opwarming van de aarde zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je kan de strijd tegen beide alleen winnen als je ze samen aanpakt. Anders dreigen maatregelen tegen de ene nefast te zijn voor de andere. Dat zeggen vijftig biodiversiteits- en klimaatexperts.

De experts - er was geen Belg bij - stelden tijdens een virtuele workshop van vier dagen vast dat zowel het biodiversiteitsverlies als de klimaatopwarming het gevolg is van menselijke economische activiteiten, en dat ze elkaar versterken. Maar tot nu toe werden beide problemen te vaak apart aangepakt, en dat kan contraproductief werken. Denk aan herbebossing met maar één soort, vaak exotische, bomen.

Een maatregel om de klimaatverandering tegen te gaan, maar die de biodiversiteit allerminst ten goede komt. En hernieuwbare energie is een belangrijk instrument voor een beter klimaat, maar de experts wijzen erop dat die momenteel vaak afhankelijk is van mijnbouw, met een grote impact op de omgeving. Denk aan lithium en kobalt die gebruikt worden in batterijen van elektrische auto's. "De sleutel tot een succesvol beleid", zo zeggen de experts, "is het klimaat, de biodiversiteit en de menselijke samenleving als een gekoppeld systeem behandelen." Ze duiden een reeks maatregelen aan die zowel de strijd tegen de klimaatopwarming als de biodiversiteit ten goede kunnen komen.

Zo vormt het behouden en herstellen van ecosystemen zoals bossen, wetlands, graslanden en mangroves volgens hen "een van de goedkoopste en snelste natuurlijke maatregelen om de klimaatopwarming te beperken". Technologie kan ook een positieve rol spelen, zeggen de experts nog. Windmolens op zee bijvoorbeeld, kunnen kunstmatige riffen vormen die goed zijn voor de mariene biodiversiteit. Ze roepen voorts op om subsidies voor schadelijke activiteiten zoals overbevissing te schrappen, om meer in te zetten op duurzame landbouw, om voedselverliezen te verminderen en om meer plantaardig te eten. "Er zijn grondige veranderingen nodig in alle delen van de samenleving en de economie om het klimaat te stabiliseren, het biodiversiteitsverlies te stoppen en een weg uit te stippelen naar de duurzame toekomst die we willen", aldus Ana María Hernández Salgar, de voorzitster van het internationale biodiversiteitsforum IPBES.

"Daarvoor moeten we ook beide crisissen samen aanpakken, op een complementaire manier." De workshop werd georganiseerd door IPBES en het internationale klimaatpanel IPCC.  Nieuwsflash
 
Alpro neemt grootste waterhergebruikinstallatie van Vlaanderen in gebruik Lees meer
 
 
Overstromingen in WalloniŽ op 14/15/16 juli 2021 erkend als algemene rampLees meer
 
 
Bebossing vooral in landbouwgebied, schandaligLees meer
 
 
Overvloedige regenval 2021: Belgische wijnboeren vrezen slecht jaarLees meer
 
 
Aardappelgroei blijft achter Lees meer
 
 
Seizoen vroege aardappelen gestart Lees meer
 
 
Cercospora Lees meer
 
 
Gevaar van overstromingen voor plant en dierLees meer
 
 
Erkende ramp droogte 15 maart - 15 september 2020: schadedossier nu indienenLees meer
 
 
Loofvernietigingsdata in het kader van de vermeerdering van pootaardappelen Lees meer
 
 
Webinar droogte Lees meer