Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 15 jun 2021 17:43 

Nieuwe tool brengt groeitraject jongvee in kaart


In de gratis Jongveetool, ontwikkeld in het Vlaio-LA project ‘JongLeven’, registreer je gewicht of borstomtrek van het jongvee. De Jongveetool illustreert vervolgens hoe goed jouw bedrijf scoort ten opzichte van het streeftraject. In één oogopslag evalueer je met deze tool ook het groeitraject en groeisnelheid van verschillende leeftijdsgroepen.

In het Vlaio-LA project ‘Jongleven’ volgt een groep enthousiaste melkveehouders al geruime tijd de groei van hun jongvee op. Op driemaandelijkse meet-en weegmomenten wordt alles geregistreerd. Met deze cijfers evalueerden de projectpartners de jongvee-opfok van de melkveebedrijven en werden de referentiewaardes en formules geüpdated. Deze nieuwe referentiewaarden werden vervolgens geïntegreerd in de nieuwe Jongveetool.

Betere opvolging in eerste jaar

Een West-Vlaamse melkveehouder slaagde er, dankzij de Jongveetool en opvolging in het project, in om de gemiddelde leeftijd van eerste inseminatie met maar liefst 4 maanden te verkorten! Dit reduceerde de opfokkost gevoelig en er diende ook minder jongvee ter vervanging aangehouden te worden. Ook andere melkveehouders gaven aan dat ze, door de groei bewust te monitoren, het groeitraject konden aanpassen om de groei in het eerste levensjaar te maximaliseren. Door de betere groei in het eerste levensjaar kunnen de dieren rustiger groeien in het tweede jaar waardoor te veel vervetting vermeden wordt. De Jongveetool bleek hierbij een handig hulpmiddel om het management bij te sturen en te verfijnen.

Gratis tool

De Jongveetool is gratis beschikbaar voor alle melkveehouders. Na registratie, monitor je niet alleen gewicht, borstomtrek of kruishoogte, maar ook hoe snel de dieren 200 kg en het gewenste inseminatiegewicht bereiken. Duidelijke grafieken geven je bovendien een goed beeld van het groeitraject en de groeisnelheid in de verschillende groepen.

 

 

Figuur 1. In de Jongveetool kun je je eigen bedrijfsresultaten vergelijken met het BAM-gemiddelde.Figuur 1. In de Jongveetool kun je je eigen bedrijfsresultaten vergelijken met het BAM-gemiddelde. - Bron: Rundveeloket

 

Door regelmatig gewicht of borstomtrek te registreren, kan je al vroeg in de opfok fouten opsporen en bijsturen om zo een optimaal groeitraject te realiseren. Dit levert uiteindelijk hoogproductieve vaarzen die tijdig afkalven!

Ga zelf aan de slag met de Jongveetool met deze link.  Nieuwsflash
 
Alpro neemt grootste waterhergebruikinstallatie van Vlaanderen in gebruik Lees meer
 
 
Overstromingen in Wallonië op 14/15/16 juli 2021 erkend als algemene rampLees meer
 
 
Bebossing vooral in landbouwgebied, schandaligLees meer
 
 
Overvloedige regenval 2021: Belgische wijnboeren vrezen slecht jaarLees meer
 
 
Aardappelgroei blijft achter Lees meer
 
 
Seizoen vroege aardappelen gestart Lees meer
 
 
Cercospora Lees meer
 
 
Gevaar van overstromingen voor plant en dierLees meer
 
 
Erkende ramp droogte 15 maart - 15 september 2020: schadedossier nu indienenLees meer
 
 
Loofvernietigingsdata in het kader van de vermeerdering van pootaardappelen Lees meer
 
 
Webinar droogte Lees meer