Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 26 okt 2021 10:44 

6 landen heropenen hun markten voor Belgisch pluimvee


Zes landen hebben hun markten voor Belgisch pluimvee opnieuw geopend. Het gaat om Japan, de Verenigde Arabische Emiraten, Thailand, Nieuw-Caledonië, Israël en Marokko.

Door de uitbraken van vogelgriep in ons land kondigden 24 derde landen beperkingen af voor de export van Belgisch pluimveevlees. Sinds maart 2021 zijn er evenwel geen nieuwe haarden meer ontdekt bij commerciële pluimveehouderijen. Daardoor kan het Voedselagentschap bij de OIE, de Wereldorganisatie voor Diergezondheid, een zelfverklaring indienen waardoor ons land op 16 augustus de vogelgriepvrij-status opnieuw verkreeg.

Sinds september 2021 hebben zes landen hun grenzen opnieuw geopend voor Belgisch pluimveevlees, maar dat betekent dat 18 landen nog steeds een importban aanhouden. “Het gaat om Zuid-Afrika, Hongkong, Singapore, China, Korea, Cuba, Rusland, Filippijnen, Mexico, Oekraïne, Taiwan, Jordanië, Saoedi-Arabië, Turkije, Suriname, Tunesië, Oman en Koeweit,” verduidelijkte Clarinval.

De minister gaf verder nog aan dat er bijkomende attachés van het Voedselagentschap kunnen nuttig zijn in Zuidoost-Azië, onder meer in Vietnam, Maleisië, Indonesië en Zuid-Korea. “Maar ook in het Midden-Oosten, zoals in Saudi-Arabië, Israël, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Koeweit, kan zo’n attaché goed werk leveren. Ook landen zoals Mexico en Brazilië in Zuid-Amerika en landen in de Russische invloedsfeer zoals Kazachstan, Wit-Rusland en Oekraïne komen hiervoor zeker in aanmerking.”

Dierick toont zich tevreden dat er opnieuw export van pluimveevlees mogelijk is naar zes derde landen. “Dat is uitstekend nieuws voor onze pluimveehouders”, klinkt het. Tegelijk juicht ze het initiatief van de minister om meer FAVV-attachés af te vaardigen naar derde landen die voor de export van onze landbouwproducten van groot belang zijn, toe. “Nauw en constructief contact met de plaatselijke overheden en handelsbedrijven is van vitaal belang voor onze Belgische economie”, stelt ze.

“Onze landbouwers kunnen dit duwtje in de rug goed gebruiken. Het is goed dat de minister elke gelegenheid aangrijpt om andere landen te overtuigen van de kwaliteit en veiligheid van onze landbouwproducten”, benadrukt het kamerlid.

 


  Nieuwsflash
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer