Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 27 okt 2021 09:52 

Vogelgriep in Nederland


Drie maanden nadat de ophokplicht voor pluimvee werd opgeheven, heeft minister Schouten (landbouw) opnieuw verordonneerd dat kippen, kalkoenen en ander pluimvee van commerciële bedrijven binnen moeten blijven.

Aanleiding is een uitbraak van een zeer besmettelijke vorm van vogelgriep op een boerderij in Zeewolde (Flevoland). Ook zijn er dode, met vogelgriep besmette, wilde vogels aangetroffen in Noord-Nederland en zijn in Duitsland besmette vogels gevonden. In Duitsland is er ook een uitbraak bij een bedrijf. Met de ophokplicht hopen Schouten en de pluimveesector verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen, nu de vogeltrek begonnen is. Wilde vogels zijn hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van de besmettingen.

De 36.000 dieren op de boerderij in Zeewolde zijn gedood door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Bij zes bedrijven in de buurt (minder dan drie kilometer afstand) wordt onderzocht of het pluimvee is besmet. Voor bedrijven die op minder dan tien kilometer van het bedrijf liggen, geldt een vervoersverbod: zij mogen geen pluimvee, eieren, mest en gebruikt strooisel transporteren. Het zijn, meldt Schouten de Tweede Kamer, de gebruikelijke maatregelen die in Europa worden genomen als er ergens vogelgriep is aangetroffen.

Dierentuinen, kinderboerderijen en houders van hobbyvogels moeten hun dieren afschermen. Zo kunnen zij voorkomen dat hun vogels in contact komen met zieke vogels of hun uitwerpselen. Tentoonstellingen van, en wedstrijden met, pluimvee en vogels zijn verboden.

De maatregelen komen hard aan bij de pluimveesector die net was bekomen van de langste ophokplicht ooit in Nederland. Die duurde acht, en in sommige regio’s negen, maanden. Schouten stelde de plicht in oktober 2020 in nadat er bij Kockengen (bij Breukelen) met vogelgriep besmette knobbelzwanen waren gevonden.

Een paar dagen later was er een uitbraak bij een pluimveebedrijf in Althorst (bij Oss) en volgden uitbraken in Puiflijk (Land van Maas en Waal), Witmarsum (Friesland) en Terwolde (bij Deventer). In Puiflijk werden bij twee bedrijven 215.000 dieren geruimd. Ook in november en december waren er uitbraken, onder meer in het Utrechtse Hekendorp (100.000 leghennen).

Schouten verlengde de ophokplicht in februari toen er in het Brabantse Sint Oedenrode vogelgriep werd ontdekt bij een legkippenbedrijf. Uit voorzorg moest ook bij twee aanpalende boerderijen worden geruimd: in totaal circa 132.000 dieren.

In mei was er nog een besmetting in Weert, maar daarna leek het gevaar voor verdere verspreiding kleiner te worden. In juni verviel de ophokplicht in een paar regio’s, in juli volgde de rest van het land. Schouten noemde dat ‘verantwoord’, al schreef zij de Kamer wel dat het vogelgriepvirus in wilde vogels ‘langer circuleert dan in voorgaande jaren’.

Een kwart van de Nederlandse legkipbedrijven huist in Venray, Ede en Barneveld. Belangrijkste slachtoffer van de ophokplicht zijn de bedrijven die vrije-uitloopeieren leveren. Als hun dieren niet naar buiten mogen, kunnen die eieren niet als vrije-uitloopeieren worden verkocht: het zijn dan scharreleieren die tegen lagere prijzen van de hand gaan.

Bart-Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, schat dat de sector ‘vele miljoenen’ heeft verloren door de ophokplicht eerder dit jaar. Dat komt doordat klanten elders eieren kochten en/of langetermijncontracten met nieuwe leveranciers zijn aangegaan. Pluimveehouders krijgen de directe schade van een uitbraak vergoed, zoals de kosten voor de ruiming en de waarde van de gedode vogels. Indirecte schade, zoals eieren die niet meer gelegd en verkocht kunnen worden, worden niet vergoed.

 


  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer