Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 20 nov 2021 10:29 

Vlaamse regering geeft bescherming aan varkenshouders


De Vlaamse regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits 2 maatregelen goedgekeurd om de varkenshouders te beschermen. Zo komt er een tussenkomst in het jaarlijkse abonnement 2021 voor de ophaling en de verwerking van dierlijk restmateriaal en kadavers door Rendac. Daarnaast kunnen bijna 1000 varkenshouders rekenen op een tegemoetkoming voor duurzame investeringen die ze gedaan hebben. Zoals bekend maakt de varkenssector moeilijke tijden door met hoge voederprijzen en lage verkoopsprijzen.

“De varkenshouders in Vlaanderen zagen de voorbije maanden en jaren hun inkomsten fors dalen. Daar zijn verschillende redenen voor. Er was de Afrikaanse varkenspest, de coronacrisis en de stijging van grondstofprijzen. De crisis sleept al een poosje aan, niet alleen bij ons, maar in veel landen. De overheid alleen kan deze crisis niet oplossen, maar we kunnen wel steun bieden, in het bijzonder aan die bedrijven die de voorbije jaren investeerden in duurzaamheid. Daarnaast roep ik de hele keten op tot een betere samenwerking. We hebben 2 concrete maatregelen goedgekeurd, goed voor een investering van 9,2 miljoen euro.” Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits.

Om de varkenshouders te beschermen in moeilijke tijden besliste de Vlaamse regering in oktober om 4 maatregelen te nemen. De middelen voor dat pakket bedragen alles samen 16 miljoen euro. Op korte termijn gaat het om een tussenkomst in het abonnement dat varkenshouders betalen aan Rendac voor de ophaling en de verwerking van dierlijk restmateriaal en kadavers. Concreet zal Vlaanderen drie kwart van het abonnement betalen. Vlaanderen telt daar 3,5 miljoen euro voor neer. De betalingen zullen voor midden december gebeuren.

Liquiditeitsbescherming voor duurzame stalconcepten en jonge boeren
Daarnaast zullen landbouwbedrijven, die geïnvesteerd hebben in een duurzaam stalconcept, kunnen rekenen op een bedrag van maximaal 5000 of 2500 euro afhankelijk of de netto-investering in dat duurzaam stalconcept lager of hoger lag dan 100.000 euro. Jonge landbouwers die recent een bedrijf overnamen kunnen ook rekenen op een gedeeltelijke liquiditeitsbescherming. Om en bij 200 jonge boeren kunnen zo rekenen op een ondersteuning van maximum 7500 euro. Hiervoor is in totaal ruim 5,7 miljoen euro voorzien. Aanvragen hiervoor kunnen via het e-loket van het Departement Landbouw en Visserij ingediend worden.

Overleg met sector
Minister Crevits pleegt intussen overleg met de hele keten. Die keten heeft het engagement genomen om een brancheorganisatie op te richten. Deze organisatie wil uitgroeien tot een strategisch platform van de varkenssector. Ze verenigt de primaire productie, de eerste verwerking en de voedersector. Voordeel van zo’n erkenning is dat zij formeel het aanspreekpunt voor de hele sector zijn en is er meer overleg mogelijk over transparantie in prijzen en kunnen ze samen inspanningen leveren om de sector sterker te maken.
Op Europees vlak heeft minister Crevits de crisis in de varkenssector al enkele keren op de agenda geplaatst. Verschillende landen scharen zich achter de vraag om uitzonderlijke steunmaatregelen te activeren voor de varkenssector. De Europese Commissie wil vooralsnog niet op die vraag ingaan. Minister Crevits zal blijvend verwijzen naar de uitzonderlijke omstandigheden en zal blijven aandringen op een gecoördineerde Europese actie.

 


  Nieuwsflash
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer