Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 26 nov 2021 12:08 

Duitse coalitie gaat voor 30% biologisch en duurdere arbeid


Over acht jaar moet 30 procent van de Duitse land- en tuinbouw biologisch zijn. Veehouders krijgen de komende jaren te maken met een verplichte certificering. En het wettelijk minimumloon gaat fors omhoog naar 12 euro per uur. Dat zijn enkele punten uit het woensdag in Berlijn vrijgegeven regeerakkoord.

De zogenoemde stoplichtcoalitie van de sociaaldemocratische SPD, Bündnis 90/Die Grünen en de liberale FDP gaat werken met een beknopt regeerakkoord op hoofdlijnen. Dat werd woensdag gepresenteerd door de leiders van de partijen Christian Lindner (SPD), Olaf Scholz (FDP), Annalena Baerbock en Robert Habeck (Bündnis 90/Die Grünen). Het akkoord bevat een landbouwparagraaf met een reeks doelen die de komende jaren bereikt moeten worden, maar hoe dat precies gaat gebeuren, is in de meeste gevallen niet concreet uitgewerkt.

Een ambitieus doel is het opkrikken van het aandeel biologische landbouw naar 30 procent in 2030. De Europese Commissie streeft naar 25 procent in 2030. Nu zijn biologische bedrijven goed voor ongeveer 10 procent van het Duitse landbouwareaal. Om versnelling in de groei te krijgen, gaat in elk geval de omschakelsubsidie omhoog. Tegelijk komt er een ruimer budget voor onderzoek op het gebied van biologische land- en tuinbouw.

De nieuwe coalitie zal het gewasbeschermingsbeleid verder aanscherpen, maar niet zo sterk als Bündnis 90/Die Grünen in hun verkiezingsprogramma had beschreven. Bovendien meldt het akkoord dat de regering wil zorgen voor een betere beschikbaarheid van effectieve middelen, met name voor kleine teelten. Er komt een totaalverbod op het gebruik van glyfosaat dat uiterlijk eind 2023 ingaat.

Voor de veehouderij zal met name de aangekondigde certificering gevolgen hebben. Alle bedrijven krijgen de wettelijke verplichting om zich te registreren en aan nog vast te stellen minimumeisen te voldoen. Daarnaast komt er een herkomstaanduiding, waardoor in de hele keten te achterhalen is van welke boerderij de producten afkomstig zijn.

Over een beperking van dieraantallen of van de grootte van veebedrijven, eveneens een wens van Bündnis 90/Die Grünen, spreekt het regeerakkoord niet. Er staat alleen in dat vergroting van bedrijven 'gericht moet zijn op het beschikbare grondareaal'. Een tamelijk vage formulering belooft de ontwikkeling van een 'door marktdeelnemers gedragen financieel systeem' waaruit veehouders de extra kosten voor verduurzaming vergoed kunnen krijgen.

De inzet van (tijdelijke) arbeid wordt in Duitsland flink duurder door de aangekondigde verhoging van het wettelijk minimumloon. Dat gaat op zo kort mogelijke termijn naar 12 euro per uur. Nu is dat 9,60 euro. Daarna moet een onafhankelijke commissie voorstellen doen voor verdere verhoging in de komende jaren. De concurrentiepositie van bedrijven met veel handmatige arbeid krijgt hiermee een stevige klap.

De eerste reactie van de Duitse DBV is gematigd. Voorzitter Joachim Rukwied toonde zich woensdag vooral verheugd over de snelheid waarmee een regeerakkoord is bereikt, binnen twee maanden na de parlementsverkiezingen. Hij spreekt diplomatiek over 'geweldige uitdagingen' die het nieuwe beleid voor de landbouw in petto heeft.

'Het voornemen om verder te gaan op de weg naar een milieu- en klimaatvriendelijke landbouw met goede economische perspectieven voor de boeren, is te prijzen. Maar dan komt het met name bij de plannen op het gebied van natuur, dierwelzijn en gewasbescherming wel aan op een goede invulling. Een belangrijk doel moet zijn om onze familiebedrijven zekerheden te geven en het omvallen van bedrijven te voorkomen', aldus Rukwied.

 


  Nieuwsflash
 
Digitale registratie gewasbeschermingsmiddelen vanaf 1/1/2026 Lees meer
 
 
Aanleg van nieuwe drainages moeten vanaf 1 juli 2025 peilgestuurd op basis van geschiktheidskaartLees meer
 
 
Gebiedsaanduiding landbouw: bijkomende subcategorie Lees meer
 
 
Hoe u optimaal voorbereiden op een GLB-controle? Lees meer
 
 
Afrikaanse varkenspest opgedoken in Duitsland op 200 km van de landsgrens Lees meer
 
 
Lydia Peeters (Open Vld) wil hoogstamboomgaarden redden Lees meer
 
 
Foire de Libramont 2025: Platform One Health neemt je mee “van het land tot op je bord” Lees meer
 
 
West-Vlaanderen investeert in innovatieve stikstofoplossingen Lees meer
 
 
Waterweerbaarheid en waterveiligheidLees meer
 
 
Plaatsen van wolfwerende omheiningen Lees meer
 
 
Uitrol van emissiereducerende technieken in de veehouderij Lees meer
 
 
Bleu Deal en waterbeleidLees meer
 
 
Nieuwe Europese weersatelliet gelanceerd FLees meer
 
 
Hittegolf juli 2025: conceptnota voor nieuwe regelgeving Brede WeersverzekeringLees meer
 
 
Ana­ly­se re­cent­ste perceelsaangifteLees meer
 
 
Droog­te­over­leg: oppomp­ver­bod op alle onbe­vaar­ba­re waterlopen Lees meer
 
 
Fedagrim maakt zich op voor AGRIBEX 2025 Lees meer
 
 
België een van de droogste regio's van Europa begin juniLees meer
 
 
Opmaak overstromingsgevaarkaarten en overstromingsrisicokaarten - Draaiboek Lees meer
 
 
Verplicht gewasbeschermingsmiddelenregister - Overleg Lees meer
 
 
Draaiboek 'Coördinatie bij waterschaarste en droogte' Lees meer
 
 
Vlaanderen is goed voor ongeveer 7% van de Europese in- en uitvoer van agrarische producten Lees meer
 
 
Over PFAS regels en normenLees meer
 
 
Adviesverlening in het kader van het vergunningenbeleid Lees meer
 
 
Kritiek op het beleid van de Vlaamse RegeringLees meer
 
 
15 landen bouwen samen de gemeenschappelijk Europese landbouw- dataspace Lees meer
 
 
Landbouwers zijn volop bezig met het verduurzamen van de landbouwpraktijken Lees meer
 
 
Aardappelverbruik in Belgiën in 2024Lees meer
 
 
Hendrik Vandamme wordt nieuwe voorzitter van CBBLees meer