Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 18 mei 2022 15:24 

Intendant Ventilusproject wil bovengrondse leiding


Als je een robuust, toekomstgericht elektriciteitsnet wil bouwen in ons land, is een bovengrondse leiding op dit ogenblik technisch de enige mogelijke oplossing voor het Ventilusproject. Dat heeft Guy Vloebergh, de intendant van de Vlaamse regering voor het project, maandag verklaard op Radio 1. Hij roept de regering op nu snel een keuze te maken om de onzekerheid op het terrein weg te nemen.

Bestanden beschikbaar voor download:
Rapport (7442.4 Kb)

Het Ventilusproject, een nieuwe hoogspanningslijn in West-Vlaanderen die de offshore-windenergie aan land moet krijgen, stuit al jaren op protest uit een aantal West-Vlaamse gemeenten. Ventilus verloopt immers deels via bestaande hoogspanningslijnen, maar omvat ook kilometers aan nieuwe bovengrondse lijnen, parallel met de E403.

Buurtbewoners en actiecomités zijn onder meer bezorgd om de impact van de hoogspanning op hun gezondheid, maar ook om de visuele vervuiling en de mogelijke ontwaarding van het vastgoed in de streek. De burgerbewegingen zouden de hoogspanningslijnen liever ondergronds gerealiseerd zien. Een aantal burgemeesters zit op dezelfde golflengte.

De Vlaamse regering stelde in februari van vorig jaar een intendant aan in het dossier. Die heeft voor de paasvakantie zijn eindrapport afgeleverd. Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) kondigde aan dat ze nog extra informatie wil inwinnen op het federale niveau.

Maar volgens intendant Vloebergh zijn alle vragen van de burgerplatformen beantwoord. Zijn dossier bevat heel wat pro’s en contra’s, maar is voor hem duidelijk dat een bovengrondse leiding de enige oplossing. Hij geeft de burgerplatformen wel een pluim, omdat ze de gezondheidsproblemen en de magnetische velden op de agenda hebben geplaatst. Daarom roept hij het Vlaamse niveau op normen te verankeren. En je zou bij nieuwe hoogspanningsleidingen een voorzichtigheidsprincipe aan de dag kunnen leggen.

“Dit dossier is zwart of wit, je moet kiezen”, gaat Vloebergh voort. Nadien moet je de mensen op het terrein de hand reiken om de beslissing op de best mogelijke manier te implementeren.

 


  Nieuwsflash
 
Erkenning overstroming 14-17 juli 2021 als ramp: bijkomende gemeentenLees meer
 
 
Afschaffing constructie 'samengestelde landbouwer' Lees meer
 
 
Veel onzekerheden bij start nieuw aardappelseizoenLees meer
 
 
Uitkoopregeling voor varkensboeren Lees meer
 
 
Nood aan rechtszekere en rechtvaardige PAS met toekomstperspectief Lees meer
 
 
Poetin garandeert Bolsonaro levering kunstmest voor de Braziliaanse landbouw Lees meer
 
 
Uitbetaling basisbetaling, premie vergroening, premie jonge landbouwers, herverdelingspremie, ...Lees meer
 
 
Rampenfonds droogte 2020: veel té lang wachten op uitbetalingLees meer
 
 
Reductie van stikstof door het gebruik van zeolietLees meer
 
 
Innovatiemogelijkheden voor een bijna emissievrije landbouwLees meer
 
 
Regeling reductie van pesticiden Lees meer
 
 
Ergste droogte in Italië zorgt voor misoogstenLees meer
 
 
In 2022 meer zomergranen en korrelmaïs, maar minder groenten Lees meer