Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 19 mei 2022 14:53 

Noordzee-coalitie slaat handen in mekaar voor verviervoudiging windenergie op zee


België, Denemarken, Duitsland en Nederland bundelen hun krachten om van de Noordzee de grootste duurzame energiecentrale van Europa te maken. Dat zijn de vier landen vandaag overeengekomen tijdens de North Sea Summit in de Deense havenstad Esbjerg.

 

Eerste Minister Alexander De Croo ondertekende tijdens de North Sea Summit samen met zijn Deense, Duitse en Nederlandse collega’s de ambitieuze Verklaring van Esbjerg over de Noordzee als groene energiecentrale van Europa.

De vier regeringsleiders willen tegen 2030 de gezamenlijke offshore windcapaciteit van België, Denemarken, Duitsland en Nederland verviervoudigen tot 65 GW en tegen 2050 verder optrekken tot minstens 150 GW. De Noordzee wordt zo de grootste duurzame energiecentrale van Europa.

Meer eigen, hernieuwbare energie

Alexander De Croo: “De Oekraïnecrisis maakt duidelijk dat we als Europese landen werk moeten maken van meer eigen energie. Door in te zetten op meer hernieuwbare energie maken we ons niet alleen minder afhankelijk, we beschermen ook onze burgers en bedrijven beter tegen hoge prijzen en maken werk van een leefbare omgeving. Met dit akkoord plaatst België zich in de leidende groep van Europese landen die de omslag naar eigen, hernieuwbare energie ook koppelen aan succesvol industrieel beleid.”

Ook de energieministers van de vier landen ondertekenden in Esbjerg een samenwerkingsakkoord. België heeft de ambitie om de capaciteit van wind op zee te verviervoudigen tot bijna 6 GW tegen 2030 en 8 GW tegen 2040. Daarnaast pioniert ons land met het allereerste hybride energie-eiland in de Noordzee en met interconnecties met Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. Dat moet verzekeren dat er steeds goedkope windenergie tot bij onze Belgische gezinnen en bedrijven raakt.

Lagere facturen, minder CO2-uitstoot

Energieminister Tinne Van der Straeten: “Vandaag is een historische dag voor Europa en voor ons land. Energie wordt vandaag als wapen gebruikt en onze gezinnen en bedrijven zijn er het slachtoffer van met record hoge facturen. Met deze groene versnelling kunnen we gas en olie, vooral uit Rusland, sneller vervangen door wind op zee en groene waterstof. Op die manier vergroten we onze energieonafhankelijkheid, verlagen we onze facturen en verminderen we de CO2-uitstoot. België versnelt de energietransitie met een verviervoudiging van wind op zee tegen 2040 in de Belgische Noordzee, een hybride energie-eiland en interconnecties met Noordzee-landen.”

België is één van de absolute wereldleiders op het vlak van windenergie op zee. Op 10 jaar tijd werd België wereldwijd nummer twee wat betreft offshore capaciteit per inwoner, na Denemarken maar voor het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Duitsland. Vandaag produceert ons land 2,26 GW aan offshore energie. Tegen 2030 moet dat verdrievoudigd worden tot 6 GW, zodat ieder Belgisch gezin voorzien kan worden van Noordzee-stroom. Tegen 2040 staat een verdere uitbreiding tot 8 GW gepland.

In het kader van de Europese herstelplan gaat België ook al voor een wereldprimeur: het bouwen van het allereerste hybride energie-eiland in de Belgische Noordzee om de eigen windparken en interconnecties op aan te sluiten. Ook wordt onderzocht om drijvende zonnepanelen op de Noordzee te realiseren. 

Economisch rendement

Voorlopen rendeert ook economisch. Heel wat Belgische bedrijven zijn uitgegroeid tot wereldleiders op het vlak van windenergie en bouwen mee aan grote windparken in onder meer Schotland, Frankrijk en de Verenigde Staten. De windenergiesector is vandaag al goed voor 14.000 jobs. Daar komen naar verwachting tegen 2030 nog eens 10.000 nieuwe jobs bij. Heel wat Belgische energiebedrijven en belangrijke offshore spelers zijn dan ook aanwezig tijdens de North Sea Summit.

Klik hier om de Verklaring van Esbjerg te lezen (PDF)

Klik hier om de verklaring van Energieministers te lezen (PDF)

 


  Nieuwsflash
 
Versoepeling boetesysteem Mestbank Lees meer
 
 
Gloednieuwe website rond duurzame bemesting van aardappelen Lees meer
 
 
EU-lidstaten geven groen licht voor versoepelingen GLBLees meer
 
 
Pesticiden - Schadelijke gezondheidseffecten voor landbouwers Lees meer
 
 
Landbouwsites - Zonevreemde functiewijzigingen Lees meer
 
 
West-Vlaamse landbouwbedrijven - Stopzetting en opstartLees meer
 
 
2024 Beheerovereenkomst 3000 landbouwersLees meer
 
 
Nauwelijks aanvragen voor provinciale subsidies voor kustvaartuigen Lees meer
 
 
Lokale familiale landbouw wordt verdreven door Natuurpunt! Lees meer
 
 
Versoepelingen en administratieve vereenvoudigingen van het GLB in 2024 Lees meer
 
 
België haalt stemming over natuurherstelwet van agenda Lees meer
 
 
Toelating van Renure-meststoffen Lees meer
 
 
Planeet op rand van afgrond na warmste decennium ooitLees meer
 
 
Vlaamse peer verbazend sterk omringd door technologie Lees meer
 
 
Verhoogde kans op voetziekte in wintertarwe door natte najaar 2023Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-checklist 2024 met extra driftreducerende technieken en doppen Lees meer
 
 
Vlaams Belang steunt juridische acties tegen goedgekeurd Ventilus-tracé Lees meer
 
 
Correct rekenen met dierlijke mest Lees meer
 
 
Plantenveredeling via nieuwe genomische technieken Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer