Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 20 mei 2022 11:48 

Geloven jongeren in een toekomst voor West-Vlaamse landbouw?


Tijdens het MNM-event Whatís NXT? in Brugge dompelden we jongeren onder in de relatief onbekende wereld van landbouw. We lieten ze aan de slag gaan als heuse engineers om productiesystemen voor groenten in uitdagende omstandigheden te ontwikkelen. En tijdens een meet & greet met jonge landbouwers maakten ze kennis met hoogtechnologische voedselproductie en korteketenlandbouw. De twee landbouwsystemen werden future proof bevonden. "Ik hoop voor beide dat hun bedrijven nog vele generaties verder kunnen gaan. Keep up the good work!", besluit een jongere.

Jongeren ontdekken toekomstige jobmogelijkheden

De initiatiefnemers van het event What’s NXT in Brugge (12-14 mei 2022) beoogden onze provincie te profileren als een aantrekkelijke regio om te wonen en werken. Jongeren warm maken voor jobs bij West-Vlaamse ondernemingen stond voorop. Ruim 50 bedrijven vulden de beursvloer. Tijdens diverse workshops dachten de jongeren dieper na over de jobmogelijkheden binnen diverse sectoren. Inagro zorgde samen met haar partners voor twee boeiende workshops om jongeren dichter bij voedselproductie te brengen. 

Frank Neves spreekt jongeren toe op What's Next festival in Brugge Onderzoeksgerichte workshop stelt landbouw voor als uitdagende sector

Met hulp van Vives en Howest zochten de jongeren mee naar oplossingen om groenten te kweken in extreme droogte, koude of op minimale oppervlakte. De jongeren werden uitgedaagd om het probleem te definiëren, oplossingen te verzamelen, een oplossing te kiezen en uit te werken op schaalniveau. Maarten Ameye, onderzoeksleider voor Agrotopia, toetste kun ideeën af aan de praktijk. De inventiviteit en goesting van de jongeren om oplossingen te bedenken, bleek groot.  

Workshop Vives Howest What's Next Brugge In een meet-and-greet ontdekten West-Vlaamse jongeren ‘future proof’-landbouw

Professor duurzame landbouw Frank Nevens daagde jongeren uit om na te denken over hun kennis en betrokkenheid rond voedselproductie en het dalend aantal Vlaamse landbouwers. Landbouwers Cyriel Capoen (melkveehouder en akkerbouwer) en Justine Dewitte (zelfplukboerderij met hoevewinkel) getuigden over hun uitdagingen als landbouwer. Cyriel stond daarbij als gezicht voor een landbouwsysteem waarbij we het gros van ons voedsel voorzien via doorgedreven efficiëntie en technologie. Justine reikte een model aan met ruimte voor sociaal contact, een plek waar het leuk is voor boer en consument en waar verbinding met voedsel gecreëerd wordt.

Cyriel Capoen en Justine Dewitte getuigen over verschillende landbouwsystemen

“Kiezen tussen het gangbare model voor de wereldmarkt of voor alternatieve verdienmodellen zoals korte keten is de verkeerde vraag. Afhankelijk van wat nodig is, past het ene model beter dan het andere. Beide modellen versterken elkaar en leren van elkaar. Een gezond evenwicht tussen beide maken de toekomst. Het en-en-model is een win-win voor makers en eters.” - Frank Neves

Frank Neves legt uit dat er verschillende landbouwsystemen bestaan En geloven jongeren nu in een toekomst voor West-Vlaamse landbouw?

Na de workshop deelden de aanwezigen hun beleving en mening over land- en tuinbouw in een ‘uitgangsticket’. Hartverwarmend zijn hun bewondering en bemoedigende woorden voor land- en tuinbouwers. Lees even mee, deze woorden zijn ook aan jou gericht. Het pad is hobbelig maar jongeren geloven in voedselproductie in Vlaanderen!

Jongeren op What's Next festival schreven bemoedigende woorden voor landbouwers

Proficiat met jullie inzet! We hebben jullie brood-nodig." 

Super hoe jullie dag in dag uit bezig zijn – met passie – om ervoor te zorgen dat we lekkere producten hebben op ons bord. Chapeau!" 

Landbouw is constant in evolutie. Hopelijk zijn er snel betere tijden." 

Ik hoop dat er veel patatten geoogst worden en dat het op tijd regent. Ik heb geleerd dat je moet bewust zijn van waar ons voedsel komt."  

 

 

Jongeren schrijven bemoedigende woorden voor landbouwers

Ik ben niet echt geïnteresseerd in landbouw maar ik ben blij dat er toch mensen kunnen zorgen voor melk, patatjes. Het is heel COOL." 

Ik wens jullie het beste toe. Nu weet ik beter hoe alles werkt en vind ik het wel interessant. Het is een mooi beroep en ik hoop dat er in de toekomst meer boeren gaan zijn."

 


  Nieuwsflash
 
Erkenning overstroming 14-17 juli 2021 als ramp: bijkomende gemeentenLees meer
 
 
Afschaffing constructie 'samengestelde landbouwer' Lees meer
 
 
Veel onzekerheden bij start nieuw aardappelseizoenLees meer
 
 
Uitkoopregeling voor varkensboeren Lees meer
 
 
Nood aan rechtszekere en rechtvaardige PAS met toekomstperspectief Lees meer
 
 
Poetin garandeert Bolsonaro levering kunstmest voor de Braziliaanse landbouw Lees meer
 
 
Uitbetaling basisbetaling, premie vergroening, premie jonge landbouwers, herverdelingspremie, ...Lees meer
 
 
Rampenfonds droogte 2020: veel tť lang wachten op uitbetalingLees meer
 
 
Reductie van stikstof door het gebruik van zeolietLees meer
 
 
Innovatiemogelijkheden voor een bijna emissievrije landbouwLees meer
 
 
Regeling reductie van pesticiden Lees meer
 
 
Ergste droogte in ItaliŽ zorgt voor misoogstenLees meer
 
 
In 2022 meer zomergranen en korrelmaÔs, maar minder groenten Lees meer