Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 20 mei 2022 11:52 

Nederlandse Kamer wil uitstel onder water zetten Hedwigepolder vanwege PFAS


De Hertogin Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen moet voorlopig niet onder water worden gezet. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer roept het kabinet op om de dijk pas door te steken als er meer duidelijk is over de vervuiling van de Westerschelde door pfas.

Die stof is geloosd door chemiebedrijf 3M in België. Via de Schelde is het in de Westerschelde terechtgekomen. Veel Zeeuwen zijn er tegen dat er mogelijk vervuild water de polder wordt binnen gelaten. De Tweede Kamer vindt dat de ontpoldering opgeschort moet worden totdat het onderzoek naar pfas is afgerond en duidelijk is dat er geen gevaar is voor het milieu en de gezondheid van omwonenden.

Pfas is een verzamelnaam voor duizenden chemische stoffen die van nature niet in het milieu voorkomen. De afkorting pfas staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. Er zijn ongeveer 5000 verschillende soorten.

De stoffen zijn geliefd in de industrie omdat ze hittebestendig en vocht-, vet- en vuilafstotend zijn. Ze worden onder meer gebruikt in waterafstotende kleding, blusschuim en cosmetica.

Ze zijn slecht voor het milieu, nauwelijks afbreekbaar en een aantal types is bij langdurige blootstelling kankerverwekkend.

De ontpoldering van de Hedwigepolder, op de grens met Vlaanderen, is een langslepende kwestie. Sinds het aanvankelijke besluit, in 2005, is er veel verzet tegen het onder water zetten van landbouwgrond. Maar het plan maakt onderdeel uit van een verdrag met Vlaanderen en is natuurcompensatie voor het uitdiepen van de vaargeul in de Westerschelde.

Na veel gesteggel is toch besloten de polder onder water te zetten. De voorbereidende werkzaamheden zijn inmiddels begonnen, maar de zeedijk is nog niet doorgestoken. Dat zou wel op korte termijn gebeuren.

Op initiatief van de SP en D66 ligt er nu dus een uitspraak van de Tweede Kamer om te wachten met de definitieve ontpoldering. Het kabinet moet nu beslissen of de wens van de Kamer wordt uitgevoerd. Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat zei eerder deze maand nog dat pfas geen reden is om de ontpoldering stil te zetten.

 


  Nieuwsflash
 
Erkenning overstroming 14-17 juli 2021 als ramp: bijkomende gemeentenLees meer
 
 
Afschaffing constructie 'samengestelde landbouwer' Lees meer
 
 
Veel onzekerheden bij start nieuw aardappelseizoenLees meer
 
 
Uitkoopregeling voor varkensboeren Lees meer
 
 
Nood aan rechtszekere en rechtvaardige PAS met toekomstperspectief Lees meer
 
 
Poetin garandeert Bolsonaro levering kunstmest voor de Braziliaanse landbouw Lees meer
 
 
Uitbetaling basisbetaling, premie vergroening, premie jonge landbouwers, herverdelingspremie, ...Lees meer
 
 
Rampenfonds droogte 2020: veel té lang wachten op uitbetalingLees meer
 
 
Reductie van stikstof door het gebruik van zeolietLees meer
 
 
Innovatiemogelijkheden voor een bijna emissievrije landbouwLees meer
 
 
Regeling reductie van pesticiden Lees meer
 
 
Ergste droogte in Italië zorgt voor misoogstenLees meer
 
 
In 2022 meer zomergranen en korrelmaïs, maar minder groenten Lees meer