Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 10 aug 2022 13:47 

Oorlog Oekraïne-Rusland: steun aan visserij sector


Besluit van de Vlaamse Regering tot ondersteuning van de visserijsector als gevolg van de situatie in Oekraïne

Rechtsgronden
Dit besluit is gebaseerd op:
- het decreet van 28 juni 2013 betreffende het landbouw- en visserijbeleid, artikel 9, eerste lid, 1° en 5°, artikel 23 en 24, 4°.
Vormvereisten
De volgende vormvereiste(n) zijn vervuld:
- De Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, heeft zijn akkoord gegeven op 11 juli 2022;
- Er is geen advies gevraagd aan de Raad van State, met toepassing van artikel 3, § 1, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973. Er is een dringende noodzakelijkheid omdat de liquiditeitspositie van de ondernemingen in de visserij door de gestegen kosten van grondstoffen en andere kosten ten gevolge van de situatie in Oekraïne een dringende steunmaatregel vereist, zodat de visserijsector kan blijven bijdragen aan de voedselvoorziening.
Motivering
Dit besluit is gebaseerd op de volgende motieven:
- De Russische agressie tegen Oekraïne met als gevolg de sterk gestegen prijzen van brandstof en andere grondstoffen voor de visserij heeft voor ernstige problemen gezorgd bij de Vlaamse visserijsector die traditioneel erg afhankelijk is van gasolie voor de aandrijving van zijn vaartuigen gedurende de visserijactiviteiten. De reders worden geconfronteerd met heel wat meerkosten die hun liquiditeitspositie aantasten. Met dit besluit worden betrokkenen deels en tijdelijk gecompenseerd voor de meerkosten die veroorzaakt zijn door de Russische agressie tegen Oekraïne.
- De mededeling van de Commissie betreffende een tijdelijk crisiskader voor staatssteunmaatregelen ter ondersteuning van de economie na de Russische agressie tegen Oekraïne (2022/C 131 I/01) voorziet in de mogelijkheid om beperkte steunbedragen tot maximaal 35.000 euro per onderneming toe te kennen aan ondernemingen die in de visserij- en aquacultuursector actief zijn en die getroffen zijn door de crisis die veroorzaakt is door de Russische agressie tegen Oekraïne. De voorwaarde is wel dat de steunmaatregel het onderwerp vormt van een regeling die onder artikel 107(3), punt b, VWEU, aangemeld wordt bij en goedgekeurd wordt door de Europese Commissie.
Juridisch kader
Dit besluit sluit aan bij de volgende regelgeving:
- de mededeling van de Europese Commissie betreffende een tijdelijk crisiskader voor staatssteunmaatregelen ter ondersteuning van de economie na de Russische agressie tegen Oekraïne (2022/C 131 I/01).
Initiatiefnemer
Dit besluit wordt voorgesteld door de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.
Na beraadslaging,
DE VLAAMSE REGERING BESLUIT:
Artikel 1. In dit besluit wordt verstaan onder:
1° begunstigde: de natuurlijke persoon of rechtspersoon, reder, die een of meer vissersvaartuigen exploiteert en de voortgebrachte vangst ervan verhandelt;
2° bevoegde entiteit: het Departement Landbouw en Visserij, vermeld in artikel 26, § 1, van het besluit van de Vlaamse Regering van 3 juni 2005 met betrekking tot de organisatie van de Vlaamse administratie;
3° steun: de steun, vermeld in artikel 3;
4° vaartdag: een vaartdag als vermeld in artikel 1, 11°, van het ministerieel besluit van 22 december 2021 houdende tijdelijke aanvullende maatregelen voor het jaar 2022 tot het behoud van de visbestanden in zee;
5° vissersvaartuig: een vaartuig dat de beroepsmatige zeevisserij beoefent, waarvoor de eigenaar in het bezit is van een geldige visvergunning die is uitgereikt conform artikel 2 van het besluit van de Vlaamse Regering van 16 december 2005 tot de instelling van een visvergunning en houdende tijdelijke maatregelen voor de uitvoering van de communautaire regeling inzake de instandhouding en de duurzame exploitatie van de visbestanden;
6° Vlaamse overheid: de Vlaamse overheid, vermeld in artikel I.3., 1°, van het decreet Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Art. 2. De steun, vermeld in artikel 3, wordt pas verleend na akkoord van de Europese Commissie en overeenkomstig de voorwaarden van de mededeling van de Europese Commissie betreffende tijdelijk crisiskader voor staatssteunmaatregelen ter ondersteuning van de economie na de Russische agressie tegen Oekraïne (2022/C 131 I/01), zoals bekendgemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie PB C 131 van 24 maart 2022, inzonderheid aan volgende voorwaarden:
1° de steun wordt uiterlijk 31 december 2022 toegekend;
2° de steun wordt toegekend aan door de crisis geraakte ondernemingen.
De steunmaatregel voldoet aan alle in punt 2.1. van de in het eerste lid vermelde kader vastgestelde voorwaarden, inzonderheid aan volgende voorwaarden:
1° de steun bedraagt nooit meer dan 35.000 euro per onderneming. Alle bedragen zijn brutobedragen vóór aftrek van belastingen of andere heffingen;
2° de steun heeft geen betrekking op de in artikel 1, lid 1, punten a) tot en met k), van verordening (EU) nr. 717/2014 bedoelde categorieën steun.
Art. 3. Binnen de perken van de beschikbare begrotingskredieten kan de bevoegde entiteit steun toekennen aan een begunstigde om de meerkosten door de oorlog in Oekraïne bij de uitbating van een vissersvaartuig te compenseren.
De steun, vermeld in het eerste lid, is een tegemoetkoming om de ergste noden door de oorlog in Oekraïne op te vangen, zodat de visserijsector kan bijdragen aan de voedselvoorziening.
Art. 4. De steun bedraagt:
1° voor vaartuigen uit het grootvlootsegment: 200 euro per vaartdag in de periode van 1 februari 2022 tot en met 31 juli 2022, met een maximum van 75 vaartdagen per vaartuig;
2° voor vaartuigen uit het kleinvlootsegment: 150 euro per vaartdag in de periode van 1 februari 2022 tot en met 31 juli 2022, met een maximum van 75 vaartdagen per vaartuig;
3° voor vaartuigen die behoren tot het kustvisserssegment: 100 euro per vaartdag in de periode van 1 februari 2022 tot en met 31 juli 2022, met een maximum van 75 vaartdagen per vaartuig.
Conform artikel 2, tweede lid, 1°, mag de steun verleend aan een individuele begunstigde, niet meer bedragen dan 35.000 euro.
Art. 5. De steun wordt alleen toegekend als de begunstigde de visserijproducten die tijdens de vaartdag in kwestie door het vissersvaartuig zijn gevangen, in een visveiling in België aanbiedt voor eerste verkoop als vermeld in artikel 59 van verordening (EG) nr. 1224/2009 van de Raad van 20 november 2009 tot vaststelling van een communautaire controleregeling die de naleving van de regels van het gemeenschappelijk visserijbeleid moet garanderen, tot wijziging van Verordeningen (EG) nr. 847/96, (EG) nr. 2371/2002, (EG) nr. 811/2004, (EG) nr. 768/2005, (EG) nr. 2115/2005, (EG) nr. 2166/2005, (EG) nr. 388/2006, (EG) nr. 509/2007, (EG) nr. 676/2007, (EG) nr. 1098/2007, (EG) nr. 1300/2008, (EG) nr. 1342/2008 en tot intrekking van Verordeningen (EEG) nr. 2847/93, (EG) nr. 1627/94 en (EG) nr. 1966/2006.
Art. 6. De steun kan aangevraagd worden tot en met 1 september 2022. Steunaanvragen die uiterlijk op 1 september 2022 zijn ingediend, zijn ontvankelijk.
Als het totaal van de steunaanvragen die voor of op de uiterste indieningsdatum zijn ingediend, de beschikbare begrotingskredieten overschrijdt, kan de steun proportioneel verminderd worden.
Als het totaal van de steunaanvragen die voor of op de uiterste indieningsdatum zijn ingediend, de beschikbare begrotingskredieten niet overschrijdt, kan de Vlaamse minister, bevoegd voor de zeevisserij:
1° het maximale aantal vaartdagen, vermeld in artikel 4, eerste lid, verhogen tot een maximum van 150 vaartdagen;
2° de periode, vermeld in artikel 4, eerste lid, verlengen tot maximaal 14 oktober 2022;
3° de uiterste aanvraagdatum, vermeld in het eerste lid, wijzigen;
4° in een bijkomende aanvraagperiode voorzien, waarbij steun aangevraagd kan worden tot en met 1 november 2022.
Als het totaal van de steunaanvragen die voor of op de uiterste indieningsdatum voor de bijkomende aanvraagperiode, vermeld in het derde lid, 4°, zijn ingediend, de resterende beschikbare begrotingskredieten overschrijdt, kan de steun die wordt toegekend op basis van de steunaanvragen die in de voormelde bijkomende aanvraagperiode zijn ingediend, proportioneel verminderd worden.
Art. 7. Conform punt 39 van de mededeling van de Europese Commissie betreffende een tijdelijk crisiskader voor staatssteunmaatregelen ter ondersteuning van de economie na de Russische agressie tegen Oekraïne (2022/C 131 I/01), mag de steun gecumuleerd worden met steunbedragen of subsidies voor gestegen kosten die met toepassing van andere regelingen door de Vlaamse overheid of andere overheden voor dezelfde periode zijn ontvangen.
Art. 8. De Vlaamse minister, bevoegd voor de zeevisserij, kan verdere administratieve toepassingsmodaliteiten vaststellen voor:
1° de toekenning van de steun;
2° de terugvordering van de steun;
3° de betalingsmodaliteiten;
4° de voor te leggen bewijsstukken.
Art. 9. De begunstigde kan met toepassing van dit besluit steun krijgen als hij voldoet aan al de volgende voorwaarden:
1° de begunstigde dient de aanvraag tot subsidiëring in met het aanvraagformulier, vermeld in artikel 11. De voormelde aanvraag kan collectief worden ingediend door een vertegenwoordiger die verschillende begunstigden kan vertegenwoordigen, die de aanvragen centraliseert en die de steun ontvangt en aan de eindbegunstigde betaalt;
2° de begunstigde en, in voorkomend geval, zijn vertegenwoordiger, verleent zijn onmiddellijke medewerking bij alle vragen om bijkomende informatie om het steunbedrag te bepalen.
Art. 10. Elke begunstigde die steun aanvraagt, aanvaardt alle controles van de ontvangen steun en verleent zijn volledige medewerking aan die controles. Hij bewaart de originele bewijsstukken voor de uitgaven die met de steun verband houden, gedurende tien jaar nadat de laatste steun is uitbetaald.
Art. 11. De begunstigde vraagt de steun aan met een aanvraagformulier dat de bevoegde entiteit ter beschikking stelt.
Het formulier, vermeld in het eerste lid, geldt ook als betalingsaanvraag.
De aanvrager geeft in zijn aanvraagformulier een overzicht van het aantal vaartdagen waarvoor de steun wordt gevraagd.
Art. 12. De steun wordt pas uitbetaald nadat het ondertekende aanvraagformulier, vermeld in artikel 11, bij de bevoegde entiteit conform het tweede lid is ingediend, en nadat de bevoegde entiteit heeft beoordeeld dat het ingevulde formulier volledig werd ingevuld en dat de gevraagde subsidie beantwoordt aan de bepalingen van dit besluit.
De aanvraag, vermeld in het eerste lid, wordt op elektronische of schriftelijke wijze ingediend bij de bevoegde entiteit op de wijze die ze bepaalt. De voormelde aanvraag kan ingediend worden door een vertegenwoordiger die de aanvragers begeleidt om dergelijke aanvragen op te maken en in te dienen.
Art. 13. Het hoofd van de bevoegde entiteit kan de steun toekennen, betalen, uitsluiten, herzien en terugvorderen.
Art. 14. De bevoegde entiteit organiseert de administratieve controles en de controles ter plaatse.
Om de vereiste controlegegevens te verkrijgen, kan de bevoegde entiteit een beroep doen op derden.
Art. 15. De bevoegde entiteit onderzoekt de naleving van de voorwaarden, vermeld in artikel 4 en 5 van dit besluit, en beslist of de steunaanvraag al dan niet volledig of gedeeltelijk wordt goedgekeurd.
In de volgende gevallen wordt de steunaanvraag niet goedgekeurd en heeft de begunstigde geen recht op de steun:
1° de steunaanvraag is niet voor de uiterste indieningsdatum, vermeld in artikel 6, ingediend;
2° de bevoegde entiteit stelt vast dat niet voldaan is aan de voorwaarden, vermeld in dit besluit;
3° de bevoegde entiteit stelt vast dat de begunstigde valse informatie heeft verstrekt om steun te ontvangen of verzuimd heeft de nodige informatie te verstrekken;
4° de bevoegde entiteit stelt vast dat de begunstigde de controle, vermeld in artikel 14, verhindert of probeert te verhinderen;
5° de bevoegde entiteit stelt vast dat de begunstigde zich bezondigt aan simulatie om steun te verwerven die ter uitvoering van dit besluit wordt toegekend.
De steunbedragen die al zijn toegekend of uitbetaald, worden volledig of gedeeltelijk teruggevorderd conform artikel 13 van de wet van 16 mei 2003 tot vaststelling van de algemene bepalingen die gelden voor de begrotingen, de controle op de subsidies en voor de boekhouding van de gemeenschappen en de gewesten, alsook voor de organisatie van de controle door het Rekenhof.
Art. 16. De Vlaamse minister, bevoegd voor de zeevisserij, is belast met de uitvoering van dit besluit.
Brussel, 15 juli 2022.
De minister-president van de Vlaamse Regering,
J. JAMBON
De Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin,
H. CREVITS

 


  Nieuwsflash
 
Versoepeling boetesysteem Mestbank Lees meer
 
 
Gloednieuwe website rond duurzame bemesting van aardappelen Lees meer
 
 
EU-lidstaten geven groen licht voor versoepelingen GLBLees meer
 
 
Pesticiden - Schadelijke gezondheidseffecten voor landbouwers Lees meer
 
 
Landbouwsites - Zonevreemde functiewijzigingen Lees meer
 
 
West-Vlaamse landbouwbedrijven - Stopzetting en opstartLees meer
 
 
2024 Beheerovereenkomst 3000 landbouwersLees meer
 
 
Nauwelijks aanvragen voor provinciale subsidies voor kustvaartuigen Lees meer
 
 
Lokale familiale landbouw wordt verdreven door Natuurpunt! Lees meer
 
 
Versoepelingen en administratieve vereenvoudigingen van het GLB in 2024 Lees meer
 
 
België haalt stemming over natuurherstelwet van agenda Lees meer
 
 
Toelating van Renure-meststoffen Lees meer
 
 
Planeet op rand van afgrond na warmste decennium ooitLees meer
 
 
Vlaamse peer verbazend sterk omringd door technologie Lees meer
 
 
Verhoogde kans op voetziekte in wintertarwe door natte najaar 2023Lees meer
 
 
Agristo nv: opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-checklist 2024 met extra driftreducerende technieken en doppen Lees meer
 
 
Vlaams Belang steunt juridische acties tegen goedgekeurd Ventilus-tracé Lees meer
 
 
Correct rekenen met dierlijke mest Lees meer
 
 
Plantenveredeling via nieuwe genomische technieken Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Webinars en studiedagen Landbouw&VisserijLees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer