Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 30 sep 2022 16:37 

Landbouwministers kritisch op EU-afbouwplan gewasbescherming


De landbouwministers van de meeste EU-landen vinden het voorstel van de Europese Commissie, om het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw binnen een paar jaar te halveren, volstrekt onvoldoende. Dat bleek maandag tijdens de ministerraad van Europese Landbouwministers is Brussel.

Een grote groep landbouwministers vindt dat de rekenmethode - 'iedereen de helft minder' - oneerlijk uitpakt voor landen die hun middelengebruik al veel hebben verminderd of al heel weinig gebruiken. De aangeboden versoepeling ('EU-gemiddeld min-35 procent') helpt de landbouwers in die landen ook niet, stellen de ministers.

Ook vrezen veel LNV-ministers een totaalverbod in 'kwetsbare gebieden', terwijl nog niet duidelijk is welke gebieden dat zullen zijn. Daarnaast is nog steeds nergens vastgelegd hoe of wat er nou precies gemeten zal worden: in kilo's chemicaliën, gebruik per hectare of kilo gebruik per brutoproduct.

Vrijwel alle EU-lidstaten vrezen een daling van de opbrengst als de toegestane hoeveelheid chemische gewasbeschermingsmiddelen wordt gehalveerd. Zij vroegen maandag in de EU-landbouwraad om een geheel nieuwe effectbeoordeling. Andere landen vroegen om een 'actualisering' van de cijfers, vooral omdat in de natuurherstelplannen van juni de stikstofregels nog concreter zijn geworden.

EU-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski toonde na afloop wel enig begrip voor die kritiek. In de EU-lidstaten varieert de gebruikte jaarlijkse hoeveelheid werkzame stof tussen 0,5 en 9 kilo per hectare, legde Wojciechowski uit. In onderhandelingen tussen de commissie, ministerraden en het Europees Parlement moet een eerlijke oplossing worden gevonden, vindt hij.

Eigenlijk zijn het alleen Duitsland, Denemarken en Nederland die de Green Deal-plannen voor verduurzaming van de landbouw nog volledig steunen. Maar ook waarnemend LNV-minister Carola Schouten liet in haar recente Kamerbrief al weten dat beperking van chemische middelen zonder landbouwverlies alleen mogelijk zal zijn als nieuwe technieken als Crispr-Cas en nieuwe natuurlijke meststoffen worden toegelaten.

'De Europese Commissie moet hiervoor ook naar de eigen wetgeving durven kijken en het onderscheid tussen het gebruik van kunstmest en hoogwaardige meststoffen uit herwonnen bron wegnemen', vindt Nederland.

EU-commissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides zegt dat de Europese Commissie bereid is een compromis te sluiten over het rekenmodel en over het verbod in 'kwetsbare' gebieden. De commissie wil haar voorstel echter niet opgeven. De regeling voor 'minder chemie en meer biologisch' wordt niet vastgesteld door de LNV-ministers en de landbouwcommissie, maar door de Milieuraad en de ENVI-milieucommissie van het Europees Parlement.

Commissaris Wojciechowski heeft al gezegd dat de Europese Commissie medio volgend jaar met het langverwachte voorstel komt voor nieuwe ggo-technieken in de land- en tuinbouw. Omdat veel EU-lidstaten, zoals Spanje en Frankrijk, zeggen dat ze alleen over 'minder chemie' willen praten als er 'voldoende alternatieve gewasbeschermers beschikbaar zijn', zal de ministerraad medio volgend jaar die twee dossiers waarschijnlijk aan elkaar gaan koppelen.

 


  Nieuwsflash
 
Interpom 2022: aardappelvoorraad op 10/11/2022 - evaluatieLees meer
 
 
Achterwaartse verliesaftrek door schade aan landbouwteelten (ongunstige weersomstandigheden)Lees meer
 
 
Steden en gemeenten die willen bijbouwen moeten dat compenseren met extra natuur of landbouwLees meer
 
 
Bebossing agrarische gronden - Advies Lees meer
 
 
Pachtwetgeving: vaststelling maximale rentabiliteitsoppervlaktenLees meer
 
 
Drinkwaterkwaliteit voor vleesvee: onderschat of overroepen?Lees meer
 
 
Agristo zet contractprijs Fontane op 17 euro af land Lees meer
 
 
INTERPOM 2022: dé internationale ontmoetingsplaats voor alle aardappelprofessionalsLees meer
 
 
Alternatieven voor de voormalige beheerovereenkomsten erosie Lees meer
 
 
Kaartspel brengst de uitdagingen van de landbouwsector in kaartLees meer
 
 
Pesticidegebruik in het Vlaamse strategisch plan voor het GLBLees meer
 
 
Open VLD eist leefbaarheid voor de landbouw bij opmaak MAPLees meer
 
 
Kust en klimaat: gids voor een gebiedsgerichte samenwerking Lees meer
 
 
Nieuw ondersteuningskader klaar voor telers van groenten en fruit en producentenorganisatiesLees meer