Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 31 jan 2023 19:40 

Oproep tot toelating kunstmestvervangers


De landbouwcommissie van het Europees Parlement steunde vandaag een oproep om dierlijke mest zo snel mogelijk toe te laten als grondstof voor zogenaamde kunstmestvervangers. Het voorstel kwam onder andere van VVD-Europarlementariër Jan Huitema, die medeonderhandelaar was op een resolutie over een aanpak tegen de hoge kunstmestprijzen. Door de Nitraatrichtlijn mogen kunstmestvervangers gemaakt van dierlijke mest, op meer dan 70% van de Europese landbouwgrond niet gebruikt worden om kunstmest te vervangen.

Jan Huitema, VVD-Europarlementariër en lid van de parlementaire commissie voor landbouw (AGRI): "Voor onze voedselvoorziening is het essentieel dat voedselgewassen voldoende meststoffen krijgen. Maar door de oorlog in Oekraïne is kunstmest moeilijker te verkrijgen en flink duurder geworden. Bovendien is voor de productie van een ton kunstmest ruim 1000 kuub aardgas nodig en komt bij het productieproces veel CO2 vrij. Daarom is het in mijn ogen belangrijk dat we optimaal gebruikmaken van de meststoffen die we al voorhanden hebben, zoals dierlijke mest en menselijke uitwerpselen. Helaas wordt dit belemmert door Europese regels. Zo moeten boeren een deel van hun eigen dierlijke mest tegen betaling afvoeren en tegelijkertijd duur kunstmest aankopen. Met de aanstaande afschaffing van de mest derogatie in Nederland, wordt dit probleem alleen maar groter. De wereld op zijn kop. Het gebruik van dierlijke mest als vervanging van kunstmest is wat mij betreft urgenter dan ooit.”

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld): “Dit is een belangrijk signaal voor onze boeren. De ongekende stijging van de prijzen van stikstofhoudende meststoffen, waarbij ook de hoge energieprijzen een rol hebben gespeeld, baren ons allemaal zorgen. Daarom dat we als Parlement duidelijk stellen dat we maatregelen nodig hebben op korte én lange termijn. Zo vragen we bijvoorbeeld gebruik te maken van de landbouwreserves voor het begrotingsjaar van 2023 en willen we inzetten op een circulaire economie en precisielandbouw. Wel betreuren we dat de Europese Commissie in zijn mededeling van november 2022 geen ruimte geeft om RENURE (van dierlijke mest teruggewonnen stikstof) te vergemakkelijken. Het erkennen van kunstmestvervangers is nochtans een belangrijke stap om meer gebruik te kunnen maken van herwinbare meststoffen. Daarom vragen we de Europese Commissie in onze resolutie om nog voor het einde van dit kwartaal met een voorstel te komen om kunstmestvervangers toe te laten.”

 


  Nieuwsflash
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer