Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 23 mrt 2023 08:21 

Sectororganisatie Watercircle pleit voor Vlaamse Waterintendant


Dit jaar zullen, in navolging van de energieprijzen, ook de prijzen voor water fors stijgen. Om de sensibilisering aan te wakkeren en meer in te zetten op hergebruik, pleit sectororganisatie voor watertechnologiebedrijven Watercircle woensdag/vandaag, op de Dag van het Water, voor een Vlaamse Waterintendant. Die zou dienen als verbindingsofficier om goed af te stemmen tussen alle domeinen waarbij water een belangrijke rol speelt.

De sectorfederatie schat dat de waterfactuur de komende maanden in sommige gevallen tot meer dan 14 procent zal stijgen. En dat is nog maar het begin, want ook de komende jaren zullen er nog prijsstijgingen volgen, klinkt het.

Daartegenover staat dat het waterverbruik in Vlaanderen al een hele tijd in licht dalende lijn gaat, zowel bij particulieren als bij bedrijven. Maar dat is ook nodig, onderstreept Watercircle, want weinig andere westerse landen beschikken over minder water per inwoner dan ons land.

Preventie en sensibilisering zijn daarom belangrijker dan ooit. Watercircle bevestigt dat er al stappen in de goede richting worden gezet, "maar de sense of urgency mag nog veel groter worden".

Bovendien worden er dit jaar ook heel veel knopen doorgehakt in verband met de regelgeving rond water. Het gaat dan onder meer om de kwaliteitopvolging bij waterhergebruik en het mogelijk vergunningplichtig maken van drainages. Daarom breekt Watercircle een lans voor een Vlaamse Waterintendant, een soort verbindingsofficier.

"Tijdens de coronacrisis zag je constant virologen opdagen die advies gaven. Iedereen vond dat logisch, maar voor de watersector is dat eigenlijk even logisch", stelt Matthias Mertens, algemeen directeur van de Watercircle. "Ons land met zijn vele structuren heeft nood aan een verbindingsofficier om goed af te stemmen tussen de vele domeinen waarbij water een cruciale rol speelt."

 


  Nieuwsflash
 
Groen voor bouwshiftLees meer
 
 
Woensdag 31 mei: uiterste wijzigingsdatum voor de verzamelaanvraag 2023Lees meer
 
 
Vergunningsdossiers raadplegen nu ook digitaal Lees meer
 
 
Europese landbouwcommissie verwerpt natuurherstelwet Lees meer
 
 
Britten hebben de duurste winkelkarLees meer
 
 
BFA maakt resultaten 2022 bekendLees meer