Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 30 nov 2023 13:42 

Minder methaanuitstoot bij runderen via aangepast voeder


Vanaf 1 januari 2024 past elk BFA-lid ten minste één goedgekeurde voedermaatregel uit het convenant enterische emissies toe op 10% van het geproduceerde rundveevoeder die bedoeld zijn voor Vlaamse klanten. Met dit collectief engagement neemt de diervoedersector het voortouw om de methaanuitstoot bij runderen te verminderen.

In navolging van het Klimaatakkoord van Parijs, engageerde de Belgian Feed Association zich in 2019 om - samen met de overheid, onderzoekers en een 10-tal ketenpartners uit de Vlaamse landbouw, zuivel- en vleesindustrie - de methaanuitstoot bij runderen te verminderen met 26% tegen 2030 (t.o.v. 2016). Dit engagement vertaalde zich in het Convenant Enterische Emissies Rundvee 2019-2030, dat ondertekend werd door alle betrokken partijen.

De afgelopen jaren werd onder leiding van BFA sterk ingezet op het ontwikkelen van zogenaamde voedermaatregelen. Het rantsoen van Vlaamse runderen wordt zodanig aangepast dat het verteringsproces van de koe beïnvloed wordt, waardoor de koe minder methaan produceert.

Het geven van geëxtrudeerd/geëxpandeerd lijnzaad of het toevoegen van het additief 3-NOP via het krachtvoer reduceert bijvoorbeeld de methaanvorming bij lacterend melkvee. Intussen werden 11 voedermaatregelen goedgekeurd door het Wetenschappelijk Comité.
Collectieve inspanningen om methaanuitstoot te verminderen

Nu er verschillende voedermaatregelen beschikbaar zijn, besliste BFA samen met haar leden een collectief engagement aan te gaan: “Elk lid van BFA zal in 2024 ten minste 1 goedgekeurde voedermaatregel uit het convenant enterische emissies toepassen op 10% van het geproduceerde rundveevoeder bestemd voor Vlaamse runderen”, legt Katrien D’hooghe, Managing Director van BFA, uit.

Focus op verdere verduurzaming diervoederproductie
Dergelijke voedermaatregelen verhogen echter de kostprijs van het voeder. Veehouders die een voedermaatregel toepassen, kunnen daarom beroep doen op een (gedeeltelijke) financiering van de overheid via een ecoregeling. “De Belgische diervoedersector neemt zo opnieuw het voortouw in het verder verduurzamen van de dierlijke productie”, vervolgt Katrien D’hooghe. BFA en haar leden werken immers continu aan de realisatie van de doelstellingen die opgenomen zijn in het BFA duurzaamheidscharter 2020 - 2030.

 


  Nieuwsflash
 
Inter Scaldes wordt bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids Nederland 2024 Lees meer
 
 
Europese Commissie wil toepassing ontbossingswet uitstellenLees meer
 
 
Découvrez les Chiffres clés 2024 : votre guide pour comprendre la Belgique en un coup d'œil Lees meer
 
 
Ontdek de Kerncijfers 2024: uw gids om België in één oogopslag te begrijpen Lees meer
 
 
Erkenning als RAMP: hevige regenval zomer 2021 Lees meer
 
 
Toetreding Oekraïne tot EU zou grote impact hebben op Europees landbouwbudget Lees meer
 
 
Alle vormen van landgebruik nuttig voor koolstofopslag Lees meer
 
 
Vlaamse Regering keurt besluit over flankerend beleid PAS goed Lees meer
 
 
Wat te doen bij blauwtong? Lees meer
 
 
Hoe kijken landbouwers naar de uitdagingen van de toekomst? Lees meer