Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 09 mei 2024 10:31 

Herkenning van de ziekten in wintertarwe


 

Bladziekten meeldauw (Blumeria graminis f.s. tritici synoniem Erysiphe graminis)

bladvlekkenziekte (Zygoseptoria tritici anamorf Septoria tritici)

gele roest (Puccinia striiformis)

bruine roest (Puccinia triticina syn. Puccinia recondita)

Aarziekten aarfusarium (Fusarium spp. en Microdochium nivale)

Een (te) vroege zaai is bevorderlijk voor de ontwikkeling van bepaalde ziekten, zoals bladvlekkenziekte en oogvlekkenziekte. Dit komt onder andere door de langere vegetatieve periode, de gevorderde gewasontwikkeling tijdens de winterperiode en de kortere tijdsspanne tussen het vorig groeiseizoen. Specifiek voor bladvlekkenziekte geldt dat er enerzijds een langere periode van blootstelling aan primaire infecties is. Anderzijds is er een langere beschikbare tijd voor de schimmel om zich te vermenigvuldigen. Een te hoge standdichtheid bevordert de vochtigheid in het gewas in het voorjaar, wat ook bevorderlijk is voor de ontwikkeling van schimmelziekten.

Meeldauw

Echte meeldauw is te herkennen aan het wit schimmelpluis.  Bij het verouderen van de schimmel ontstaan in het schimmelweefsel kleine zwarte  bolvormige puntjes. Dit zijn de vruchtlichamen.

 

 

Bladvlekkenziekte

In wintertarwe kan Septoria ronde – ovale vlekken veroorzaken die geel tot lichtgroen zijn van kleur op de kiembladeren. Op stengelbladeren zijn de vlekken grijs of bruin. De vlekken zijn dikwijls omringd door een geelachtige rand en zijn langs beide zijden van de bladeren te zien. Typisch zijn de zwarte puntjes in de vlek. Dit zijn de sporen die de schimmel vormt. Deze sporen worden verspreid met opspattende regendruppels naar bovenliggende bladeren. Vandaar dat Septoria ook vaker voorkomt in een regenrijk voorjaar. Septoria kan zich heel goed aanpassen, waardoor er vlot resistentie wordt ontwikkeld tegen fungiciden. Afwisselen van actieve stoffen is daarom van groot belang om de ziekte ook in de toekomst onder controle te kunnen blijven houden.

 

 

Gele roest

Gele roest is in een vroeg stadium te herkennen aan een lichtgroene tot gele vlek. Daarin ontwikkelen de sporenhoopjes, die uitgroeien tot ze goed herkenbaar zijn op het blad. Bij kiemplanten liggen de sporenhoopjes meestal verspreid over de volle breedte van de bladtop en zijn eerder donkeroranje gekleurd. Wanneer de stengel/halm al aanwezig is liggen de sporenhoopjes in rijtjes in de lengterichting van het blad. De aantasting van gele roest kan in haarden voorkomen op het perceel. Gele roest houdt van koudere omstandigheden tussen 10 – 15°C, bijgevolg komt gele roest voor in de periode winter-vroege voorjaar.

 

 

Bruine roest

Bij bruine roest komen de bruine sporenhoopjes verspreid op het blad. De aantasting manifesteert zich meestal verspreid op het perceel. Bruine roest gedijt het best in hogere temperaturen van 20°C en meer. Het komt dus eerder voor tijdens het late voorjaar - zomer.

 

 

Aarfusarium

De (individuele) korrels verbleken vroegtijdig, terwijl de rest van de aar nog groen is. Vaak is het roos/oranje kleurig mycelium zichtbaar. De aangetaste aren kunnen in een later stadium zwart verkleuren, veroorzaakt door zwartschimmels. Aarfusarium wordt veroorzaakt door verschillende Fusariumschimmels. Ze kunnen afzonderlijk, maar ook naast elkaar voorkomen op hetzelfde perceel en planten.

 

 

A tot Z Behandeling van aarziekten in wintertarwe Behandeling van aarziekten in wintertarwe Behandeling van bladziekten in wintertarwe Behandeling van bladziekten in wintertarwe Behandeling van voetziekten in wintertarwe Behandeling van voetziekten in wintertarwe Halmdoder Halmdoder LCG-gids: Ziekten, plagen & nuttige insecten LCG-gids: Ziekten, plagen & nuttige insecten LCG-waarschuwingsberichten ziekten en bladluizen in wintertarwe LCG-waarschuwingsberichten ziekten en bladluizen in wintertarwe Rassenonderzoek Wintertarwe Rassenonderzoek Wintertarwe Richtlijnen voor de ziektebestrijding in wintertarwe Richtlijnen voor de ziektebestrijding in wintertarwe

 


  Nieuwsflash
 
Clarebout Potatoes overgenomen door Amerikaanse multinationalLees meer
 
 
Agrometeorologische Berichten Situatie op 1 juli 2025 Lees meer
 
 
Resolutie over een verbod op het gebruik van PFAS-houdende pesticidenLees meer
 
 
Waterbeleid en Bleu DealLees meer
 
 
Mogelijke impact van doorgedreven dierenwelzijnsmaatregelen Lees meer
 
 
Vragen over aardappelprijzen en -export Lees meer
 
 
Nieuwe vrijhandelsakkoord tussen Oekraïne en de EU Lees meer
 
 
Impact van de verzilting op de landbouw Lees meer
 
 
Hittegolf op komst? Het FAVV deelt 8 onmisbare tips met de voedingssector Lees meer
 
 
PFAS-vervuiling aangepakt met hennep en fungi in nieuwe saneringslabsLees meer
 
 
Clarebout bouwt nieuwe fabriek in China Lees meer
 
 
De uitdagingen in de zuivelindustrie Lees meer
 
 
Bent u landbouwer en overweegt u een beheerovereenkomst met de VLM? Lees meer
 
 
Stalmest uitrijden? Neem foto’s via LV-AgriLens als bewijs Lees meer
 
 
IGC voorspelt grotere graanproductie in 2025Lees meer
 
 
Digitale registratie gewasbeschermingsmiddelen vanaf 1/1/2026 Lees meer
 
 
Aanleg van nieuwe drainages moeten vanaf 1 juli 2025 peilgestuurd op basis van geschiktheidskaartLees meer
 
 
Hoe u optimaal voorbereiden op een GLB-controle? Lees meer
 
 
Hittegolf juli 2025: conceptnota voor nieuwe regelgeving Brede WeersverzekeringLees meer
 
 
Ana­ly­se re­cent­ste perceelsaangifteLees meer
 
 
Vlaanderen is goed voor ongeveer 7% van de Europese in- en uitvoer van agrarische producten Lees meer