Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 20 mei 2024 10:06 

VMM:het gaat de komende jaren alleen maar méér regenen


Leg die paraplu best niet al te ver: de komende jaren gaat het alleen maar meer en harder regenen. Dat blijkt uit cijfers van het Klimaatportaal van de VMM.
“De klimaatverandering is dé grote oorzaak”, zegt onze weerman David Dehenauw.

Volgens cijfers van het Klimaatportaal valt er vandaag jaarlijks 795,17 liter per vierkante meter regen in Vlaanderen. In 2050 mogen we ons opmaken voor gemiddeld 898,54 liter, 100 liter per vierkante meter meer dus. Tegen 2100 zal er zelfs gemiddeld 1.003,50 liter per vierkante meter regen vallen in Vlaanderen. “Het is heel duidelijk dat de klimaatverandering de grote oorzaak is. Dat staat buiten kijf”, zegt onze weerman David Dehenauw. “Daardoor zullen we tegen 2050 gemiddeld zo’n 10 à 15 procent meer regen te verduren krijgen.”

Het aantal dagen dat het regent, zal dan weer afnemen. Concreet gaat het in Vlaanderen van gemiddeld 193 regendagen vandaag naar 158 regendagen in 2050. Er zal dus meer regen vallen op korte termijn. “We krijgen door de klimaatverandering inderdaad langere droge periodes, maar wel meer neerslag”, bevestigt Dehenauw. “De lucht wordt immers warmer en bevat daardoor meer waterdamp. Meer waterdamp betekent een grotere hoeveelheid regen die door langere droge periodes op kortere tijd naar beneden valt. Daardoor neemt de neerslagintensiteit toe.”

In combinatie met de snelle verharding in Vlaanderen, veroorzaakt dat een gevaarlijke cocktail. Vlaams Bouwmeester Erik Wieërs stelde eerder al dat te veel verharding in combinatie met veel regen gevaarlijk is. “Het water kan door de massale verharding in Vlaanderen de bodem niet meer indringen”, zegt Wieërs. “Het kan niet weg en dus krijgen we overstromingen. Bovendien gaat het door de klimaatverandering ook alleen maar meer en harder regenen in korte periodes.”
Antwerpen natste provincie

Al vallen er wel regionale verschillen op. Zo valt er in Vlaams-Brabant heel duidelijk het minste regen. Ook de voorspellingen tonen dat Vlaams-Brabant de droogste provincie van Vlaanderen is. Met gemiddeld 771 liter per vierkante meter per jaar is het daar vandaag een pak minder nat dan in de provincie Antwerpen. Daar valt vandaag zo’n dertig liter per vierkante meter meer. Met 812 liter per vierkante meter is het de Vlaamse provincie waar het meeste regen valt. De vooruitzichten voor 2050 tonen hetzelfde beeld, maar dan met meer regen. In beide provincies voorspelt het Klimaatportaal respectievelijk 871 en 918 liter per vierkante meter per jaar, telkens zo’n honderd liter meer dus.

Ook in de andere Vlaamse provincies leidt de klimaatverandering tot meer regen. In Oost-Vlaanderen valt er vandaag jaarlijks gemiddeld 792 liter water per vierkante meter. In 2050 is dat ook daar een dikke honderd liter meer: 895 liter per vierkante meter. In West-Vlaanderen zou er iets meer regen vallen. Daar gaat het van 797 naar 900 liter per vierkante meter. Tot slot nog de op één na natste provincie. De hemelsluizen trakteren de Limburgers vandaag op gemiddeld 806 liter regen per vierkante meter. Tegen 2050 wordt er daar jaarlijks gemiddeld 911 liter verwacht.

Toch ligt de gemeente met het meeste neerslag niet in de provincie Antwerpen. Het Limburgse Zutendaal krijgt met het meeste regen van Vlaanderen af te rekenen. Daar trakteren de weergoden jaarlijks op gemiddeld 910 liter per vierkante meter. Aan de andere kant van het spectrum - de drogere kant - staat het Vlaams-Brabantse Herent met jaarlijks 727 liter per vierkante meter. Ook in 2050 zullen beide gemeenten op de eerste en laatste plaats staan, met respectievelijk 1.031 liter en 821 liter.

 


  Nieuwsflash
 
Aantal gevallen blauwtong in België verdubbeld in halve week tijd Lees meer
 
 
Kerncijfers van de landbouw 2024 Lees meer
 
 
Erkenning als RAMP: hevige regenval juni/juli/aug 2021 en overstromingen juni/nov/dec 2021 Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-brochure 2024 met extra driftreducerende techniek en -dop Lees meer
 
 
Breeders Trust treft schikking met Belgische Hoevepootgoed telerLees meer
 
 
Inning van de verplichte bijdragen in de sector pluimvee 2024 Lees meer
 
 
Cofabel breidt verder uit en neemt Martens Traktor Bree overLees meer
 
 
Mening over B3W en de begeleiding voor een betere bodem- en waterkwaliteitLees meer
 
 
Te veel effluent in opslag door nat weer: wat zijn de opties voor de landbouwer? Lees meer
 
 
Machtiging aan de lokale overheden voor bacterievuur Lees meer
 
 
Fiscaal carry-back systeem voor de ganse land- en tuinbouwsector Lees meer
 
 
Aardappelen zijn de vaakst gegeten maaltijdbegeleider Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Melding opkomstproblemen aardappelen tot 31/7Lees meer
 
 
Koester publieke landbouwgrond Lees meer