Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 14 jun 2024 09:33 

Slachthuis in Izegem gaat mogelijk vrijuit voor dierenmishandeling na arrest Hof van Cassatie


Het Izegemse slachthuis Verbist gaat mogelijk alsnog vrijuit in de zaak over dierenmishandeling. Het Hof van Cassatie heeft het arrest van het hof van beroep vernietigd. Animal Rights, die destijds undercoverbeelden maakte in het slachthuis, reageert geschokt. “Dit is desastreus”, zegt Els Van Campenhout van Animal Rights. “Het verandert België in een bananenrepubliek waar dierenmishandelaars vrij spel hebben.”

In september 2017 plaatste Animal Rights camera’s in het slachthuis waarmee werd gefilmd hoe dieren mishandeld werden. Ze werden met stokken in een box gejaagd en kregen elektrische schokken. In sommige gevallen werden ze onverdoofd geslacht. Slachthuis Verbist is inmiddels al geruime tijd dicht en zelfs gesloopt.

De rechter in eerste aanleg sprak het slachthuis vrij voor dierenmishandeling omdat de beelden die werden gemaakt als bewijs nietig werden verklaard, maar het hof van beroep in Gent oordeelde dat de beelden toch mochten worden gebruikt. Het slachthuis trok echter naar het Hof van Cassatie. Dat vernietigde maandag het arrest van het hof van beroep, waardoor de kans bestaat dat het slachthuis alsnog vrijuit gaat. “Het Hof van Cassatie stelt dat dierenrechtenorganisaties geen belanghebbenden zijn en dus niet naar de rechter kunnen trekken als het gaat om dierenmishandeling”, zegt Els Van Campenhout van Animal Rights vzw. “De recente opname van dierenwelzijn in de grondwet verandert daar volgens het hof niks aan. Blijkbaar kan alleen het openbaar ministerie daarover oordelen. Dit schept een belangrijk precedent en kan desastreuze gevolgen hebben. Het geeft dierenbeulen vrij spel.”

Animal Rights onderzoekt wat er juridisch mogelijk is tegen het arrest. “Dit betekent niet het einde van onze juridische procedures, evenwel nu vooral op basis van de milieu- en natuurwet.”

 


  Nieuwsflash
 
Zes nieuwe rassen wintertarwe opgenomen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Nieuwe kans om houtkanten in Vlaanderen te versterken en uit te breiden ​ Lees meer
 
 
Solidariteitsfonds aardappelen: correctie van facturen 2024Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verslechterd door natte weersomstandigheden en uitbraak blauwtongvirus Lees meer
 
 
Commissies in Vlaams Parlement 2024-2029 Lees meer
 
 
Erkenning als RAMP: hevige regenval zomer 2021 Lees meer
 
 
Découvrez les Chiffres clés 2024 : votre guide pour comprendre la Belgique en un coup d'œil Lees meer
 
 
Vlaamse Regering keurt besluit over flankerend beleid PAS goed Lees meer