Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 05 sep 2024 12:08 

Minder zomergranen en meer aardappelen geproduceerd in 2023


In 2023 halveerde de productie van zomertarwe en zomergerst. Het aantal aardappelen dat geoogst werd, steeg minder dan verwacht met 12,4% tegenover een jaar eerder. Dat blijkt uit de definitieve raming van de oogst die Statbel, het Belgische statistiekbureau, publiceert.

In 2023 werden de aardappelen later gepoot dan normaal maar het waren er meer dan in 2022. De weersomstandigheden in de zomer van 2023 waren ideaal voor de groei van de aardappelen. In oktober 2023 werd een voorlopige productiestijging van 28,9% geraamd. Vanaf het najaar volgde echter een periode met overvloedige regen, waardoor heel wat percelen niet konden worden geoogst. De uiteindelijke productiestijging, viel met 12,4% een pak lager uit dan de oorspronkelijke raming van 28,9%.

Ook in het voorjaar van 2023 gooiden slechte weersomstandigheden roet in de productie van zomergranen: de meeste zomergranen werden later ingezaaid, en in lagere hoeveelheden. Door de lage temperaturen kwam het groeiseizoen traag op gang, wat de groeiachterstand nog groter maakte. Tijdens de zomermaanden werd de groei wel bevorderd door de vele zonuren, maar de regen eind juli kwam te laat voor de gewassen die in de zomer geoogst werden. De daling van de opbrengst, gecombineerd met een verminderde inzaai zorgde ervoor dat de uiteindelijke productie voor zomertarwe en zomergerst meer dan de helft lager lag dan in 2022 (resp. -57,2% en -59,7%). De productie van haver daalde met 35,5%.

Er werd minder maïs ingezaaid in het voorjaar maar de regen eind juli en begin augustus en het goede weer in september heeft voor een goede opbrengst gezorgd. De opbrengststijging leidde tot een productiestijging van 7,0% voor korrelmaïs en 8,9% voor voedermaïs.

Door het goede najaar in 2022 werden meer wintergranen ingezaaid. De opbrengstdaling was minder groot dan deze van de zomergranen. Gecombineerd met de grotere oppervlakten werden toch nog betere producties behaald dan in 2022. Zo was er een kleine productiestijging van 1,3% voor wintertarwe. Wintergerst en triticale deden het beter (resp. +11,1% en +14,6%). Er werd in die periode ook 41,2% meer koolzaad ingezaaid. Ondanks de slechte opbrengst was er toch nog een productiestijging van 24,5%.

De productie van suikerbieten is in 2023 stabiel gebleven (+0,1%). De oppervlaktetoename was niet voldoende groot om de opbrengstdaling te compenseren. Net als bij de aardappelen konden niet alle suikerbieten tijdig geoogst worden door de overvloedige regenval vanaf oktober 2023.

De productie van vezelvlas was in 2023 met 22,2% gedaald. Dat was het gevolg van de daling van de oppervlakte met 2,3% en de opbrengst met 20,4%.

In 2023 werden 2,8% minder drooggeoogste peulvruchten gezaaid. De productie daalde met 3,6% door de minder goede opbrengsten. Het waren vooral de paarde- en duivebonen die het slecht deden.

 

 

 

   


  Nieuwsflash
 
Inter Scaldes wordt bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids Nederland 2024 Lees meer
 
 
Europese Commissie wil toepassing ontbossingswet uitstellenLees meer
 
 
Découvrez les Chiffres clés 2024 : votre guide pour comprendre la Belgique en un coup d'œil Lees meer
 
 
Ontdek de Kerncijfers 2024: uw gids om België in één oogopslag te begrijpen Lees meer
 
 
Erkenning als RAMP: hevige regenval zomer 2021 Lees meer
 
 
Toetreding Oekraïne tot EU zou grote impact hebben op Europees landbouwbudget Lees meer
 
 
Alle vormen van landgebruik nuttig voor koolstofopslag Lees meer
 
 
Vlaamse Regering keurt besluit over flankerend beleid PAS goed Lees meer
 
 
Wat te doen bij blauwtong? Lees meer
 
 
Hoe kijken landbouwers naar de uitdagingen van de toekomst? Lees meer