Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 04 feb 2025 17:06 

Frankrijk: De EU moet op de schop, minder regels, meer concurrentie


Europese wetgevers komen bijeen tijdens een zitting in het Europees Parlement, 22 januari 2025 in Straatsburg, Oost-Frankrijk. Foto: Pascal Bastien/AP
Frankrijk dringt aan op een grondige herziening van de Europese regelgeving, te beginnen met de regels voor de rapportage van milieu-, sociale en governancefactoren (ESG), om de tanende concurrentiepositie van de EU aan te pakken.

“Het simplificatieproces moet beginnen met een massale rem op nieuwe regelgeving,” stelt de Franse regering. Daarnaast moet volgens de Fransen recente wetgeving opnieuw worden bekeken en herzien, omdat blijkt dat de wetten “slecht zijn aangepast aan de nieuwe context van toegenomen internationale concurrentie en aan het protectionistische beleid van onze belangrijkste internationale concurrenten.”

Europese beleidsmakers worstelen al enige tijd met de vraag hoe de omstreden regels voor ESG-rapportage moeten worden aangepast. Europa kan zich de veranderde politieke context en de economische last die het regelgevingskader op bedrijven legt, niet permitteren, zoals aangehaald in een Frans document. De EU “verliest momenteel 10 procent van zijn potentiële BBP”, stelt het manifest, verwijzend naar een rapport van Mario Draghi, de voormalig premier van Italië (2021-2022) en oud-president van de Europese Centrale Bank (2011-2019).

Het stimuleren van het concurrentievermogen is echter geen gemakkelijke taak. Uitgaande van het rapport van Draghi wordt geschat dat de EU tot 2030 jaarlijks tot 800 miljard euro aan extra investeringen nodig heeft.

De Franse regering pleit onder meer voor een herziening van de ‘green asset ratio’, een indicator die beleggers inzicht zou moeten geven in hoe groen de balansen van banken zijn. De sector heeft aangegeven dat de ratio in de praktijk nutteloos is vanwege de manier waarop deze wordt berekend.

De huidige methode maakt de ratio irrelevant, omdat deze in grote mate afhankelijk is van het bedrijfsmodel van de banken, en negatieve gevolgen kan hebben voor de financiering van het midden- en kleinbedrijf, aldus het Franse document.

Competitiveness Compass
De urgentie om het concurrentievermogen van de EU te vergroten is er ook in Brussel zelf, om die reden presenteert de EU begin februari de Competitiveness Compass: een vijfjarenplan om de concurrentie met de Verenigde Staten en China aan te gaan. Onderdeel van het plan is het oprichten van een agentschap voor geavanceerd onderzoek, naar het model van Amerikaanse overheidsinstanties, om te investeren in strategische technologieën.

De EU wil ook nieuwe supercomputerinfrastructuur bouwen voor kunstmatige intelligentie (AI), plannen die deel uitmaken van een nieuwe strategie die de EU eind januari zal presenteren. Zo ook voorstellen om de regelgeving te verminderen, de toegang tot financiering te verbeteren, de energiekosten te verlagen en de afhankelijkheid van kritieke grondstoffen te verminderen. Het Competitiveness Compass voert aanbevelingen uit die vorig jaar zijn gepresenteerd door Mario Draghi.

Het document waarop de Franse regering zich berust, gaat echter niet in op de lastigste kwestie: waar haal je de honderden miljarden euro’s vandaan, die nodig zijn om de plannen te realiseren?

Concurrentiefonds
Om de toegang tot financiering te verbeteren, wil de EU haar fusieregels herzien en in haar volgende begroting een ‘concurrentiefonds’ opnemen, geïnspireerd door de Advanced Research Projects Agencies, die de Amerikaanse overheid gebruikt om te investeren in strategische technologieën zoals AI, geavanceerde materialen en robotica.

Op het gebied van AI wil de EU “mega AI-fabrieken” oprichten voor start-ups, onderzoekers en het bedrijfsleven om hun AI-modellen te trainen, te ontwikkelen en te verbeteren. Dit bouwt voort op een plan van 1,5 miljard euro dat de EU vorig jaar presenteerde om zeven AI-faciliteiten op te zetten.

Echter heeft de EU op dit gebied te maken met felle concurrentie, gezien de regering-Trump in de VS een systeem invoert dat de verkoop van AI-chips die in datacenters worden gebruikt, beperkt. Veel EU-lidstaten worden hierdoor getroffen.

Andere initiatieven om de concurrentiepositie van de EU te versterken, worden ontwikkeld op het gebied van cloud- en kwantumcomputing, ruimtevaart en biotechnologie. De EU wil hiervoor de komende twee jaar tientallen initiatieven uitrollen.

Daarnaast presenteert de Europese Unie later dit jaar ook een nieuw kader voor staatssteun en zo ook voorstellen om een Europese voorkeur in te voeren bij overheidsopdrachten in kritieke sectoren en technologieën..

De EU zegt zich in te willen gaan spannen om de rapportageverplichtingen inzake milieu-, sociale en governancefactoren (ESG) met minstens 25 procent te verminderen. Zo komt er een nieuwe categorie voor middelgrote bedrijven, waardoor meer dan 30.000 bedrijven zouden kunnen profiteren van vergelijkbare regels, zoals momenteel enkel voorbehouden aan kleinere ondernemingen.

Om de afhankelijkheid van toeleveringsketens te verkleinen, wil de EU een platform opzetten voor gezamenlijke inkoop van kritieke grondstoffen en tegelijkertijd handelsovereenkomsten sluiten met gelijkgestemde landen wereldwijd.

 


  Nieuwsflash
 
Clarebout Potatoes overgenomen door Amerikaanse multinationalLees meer
 
 
Agrometeorologische Berichten Situatie op 1 juli 2025 Lees meer
 
 
Resolutie over een verbod op het gebruik van PFAS-houdende pesticidenLees meer
 
 
Waterbeleid en Bleu DealLees meer
 
 
Nieuwe Europese platform Data4food2030 Lees meer
 
 
Mogelijke impact van doorgedreven dierenwelzijnsmaatregelen Lees meer
 
 
Vragen over aardappelprijzen en -export Lees meer
 
 
Nieuwe vrijhandelsakkoord tussen Oekraïne en de EU Lees meer
 
 
Stalbranden Lees meer
 
 
Agrarische gebruik van bedrijventerreinen Lees meer
 
 
Impact van de verzilting op de landbouw Lees meer
 
 
Hittegolf op komst? Het FAVV deelt 8 onmisbare tips met de voedingssector Lees meer
 
 
PFAS-vervuiling aangepakt met hennep en fungi in nieuwe saneringslabsLees meer
 
 
Clarebout bouwt nieuwe fabriek in China Lees meer
 
 
Over de aanstelling van een intendant voor het Turnhouts VennengebiedLees meer
 
 
De uitdagingen in de zuivelindustrie Lees meer
 
 
Bent u landbouwer en overweegt u een beheerovereenkomst met de VLM? Lees meer
 
 
Stalmest uitrijden? Neem foto’s via LV-AgriLens als bewijs Lees meer
 
 
IGC voorspelt grotere graanproductie in 2025Lees meer
 
 
Digitale registratie gewasbeschermingsmiddelen vanaf 1/1/2026 Lees meer
 
 
Aanleg van nieuwe drainages moeten vanaf 1 juli 2025 peilgestuurd op basis van geschiktheidskaartLees meer
 
 
Gebiedsaanduiding landbouw: bijkomende subcategorie Lees meer
 
 
Hoe u optimaal voorbereiden op een GLB-controle? Lees meer
 
 
Afrikaanse varkenspest opgedoken in Duitsland op 200 km van de landsgrens Lees meer
 
 
Lydia Peeters (Open Vld) wil hoogstamboomgaarden redden Lees meer
 
 
West-Vlaanderen investeert in innovatieve stikstofoplossingen Lees meer
 
 
Waterweerbaarheid en waterveiligheidLees meer
 
 
Uitrol van emissiereducerende technieken in de veehouderij Lees meer
 
 
Bleu Deal en waterbeleidLees meer
 
 
Nieuwe Europese weersatelliet gelanceerd FLees meer
 
 
Hittegolf juli 2025: conceptnota voor nieuwe regelgeving Brede WeersverzekeringLees meer
 
 
Ana­ly­se re­cent­ste perceelsaangifteLees meer
 
 
Fedagrim maakt zich op voor AGRIBEX 2025 Lees meer
 
 
België een van de droogste regio's van Europa begin juniLees meer
 
 
Opmaak overstromingsgevaarkaarten en overstromingsrisicokaarten - Draaiboek Lees meer
 
 
Vlaanderen is goed voor ongeveer 7% van de Europese in- en uitvoer van agrarische producten Lees meer
 
 
15 landen bouwen samen de gemeenschappelijk Europese landbouw- dataspace Lees meer
 
 
Aardappelverbruik in Belgiën in 2024Lees meer