Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 23 mrt 2024 09:17 

Demir pleit voor één minister voor Water


Vlaams minister van Omgeving en Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) pleit voor één bevoegde minister van Water die alle nodige bevoegdheden over waterloopbeheer krijgt. Dat zei ze in ‘De Ochtend’ op Radio 1 naar aanleiding van Wereldwaterdag en de Week van het Water. De Vlaamse regering moet tijdens de volgende legislatuur van water een topprioriteit maken, aldus Demir. Ze pleit ook voor een ‘Europese Blue Deal’.

Demir kwam vier jaar geleden als eerste minister met een Blue Deal, een plan tegen waterschaarste en droogte. Die werd ook verankerd in een decreet, waardoor elke volgende Vlaamse regering verplicht is om binnen het jaar na haar aantreden een investeringsplan met budgetten goed te keuren en uit te voeren.

Samen met hydroloog Patrick Willems (KU Leuven) pleitte Demir om van water een topprioriteit te maken van de volgende regering. “In tijden waarin sommige politici zich afzetten van natuurgebaseerde oplossingen is dat nodig. Liefst van al komt er één bevoegde minister voor Water die alle waterloopbeheer in handen krijgt”, aldus de minister.

Vandaag ligt de bevoegdheid van de bevaarbare waterlopen bij minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). “Het is niet dat die samenwerking moeilijk verloopt, maar om stappen vooruit te zetten zet je beter alles onder één entiteit”, aldus Demir.

Ook Willems riep in ‘De Ochtend’ op tot verdere maatregelen. “Met de Blue Deal worden al de juiste accenten gelegd, maar we moeten blijven volhouden”, zei hij.

Zo zijn er volgens hem vandaag vooral veel ad-hocmaatregelen. “We moeten bekijken hoe we de risico’s aanvaardbaar houden en per (deel)stroomgebied een lijst van acties kunnen opstellen. Dat moet voldoende bottom-up gebeuren in overleg met alle actoren, zoals de natuurverenigingen, de landbouwers en de steden en gemeenten.”

Demir en Willems pleiten tot slot voor een Europese Blue Deal met financieringsinstrumenten. Achter de schermen timmert Demir op Europees niveau aan een politiek akkoord.

 


  Nieuwsflash
 
Brede weersverzekering 2024: offerte aanvragen voor 30/4!!Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer