Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel Volgend artikelVolgend Artikel

 19 apr 2024 15:01 

Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen


Het stikstofdecreet is van kracht sinds 23 februari 2024 en vormt de basis voor lopende en nieuwe milieu- of omgevingsvergunningsaanvragen ingediend t.e.m. 31/12/2030. De impactscore van een activiteit wordt berekend en getoetst aan een drempelwaarde, voor de veehouderij en mestverwerkingssector is deze 0.025%. Is de impactscore lager of gelijk aan deze drempel, dan is een vergunning van onbepaalde duur mogelijk.

Is deze hoger dan de drempel, dan is een passende beoordeling van de neerwaartse depositietrend van ammoniak vereist. Het Agentschap voor Natuur en Bos voert deze passende beoordeling uit waarbij men nagaat of de activiteit deze neerwaartse depositietrend niet hypothekeert. Indien dit wel het geval is, dan volgt een ongunstig advies over de vergunningsaanvraag.  

Knelpunten leggen de vergunningverlening stil:
(1) De impactscoretool is nog in ontwikkeling. Belangrijk: de tool geeft geen informatie over piekbelasters, dit gebeurt door de VLM; de tool berekent ook geen PAS-referentie 2030 en kan ook niet gebruikt worden om af te toetsen aan de gebiedsspecifieke depositietrend.
(2) De PAS-referentie 2030 tool, van toepassing bij veehouderijen van pluimvee, varkens en runderen, is nog in ontwikkeling. Momenteel kan men de PAS-referentie 2030 manueel berekenen, maar niet alle dierencategorieën, vermeldt in het decreet, komen overeen met deze in de mestbankaangifte. In mei zal een publicatie deze categorieën verenigen. 
(3) Het Agentschap voor Natuur en Bos ontwikkelt nog een depositietool, die kan gebruikt worden bij de passende beoordeling. 
(4) De mestverwerkingsinstallaties aangeduid in het decreet zijn verplicht als bronmaatregel één ammoniakemissie reducerende maatregel door te voeren, maar het decreet voorziet niet welke maatregelen dit zijn. VCM heeft deze vraag gesteld aan het Agentschap Landbouw & Zeevisserij. 

Tijdelijke verlenging vergunningen
Milieu- of omgevingsvergunningen, die aflopen voor eind 2024 kunnen verlengd worden als een verzoek gedaan wordt voor 31/12/2024. Als de termijn al verlengd werd tot 31/12/2024 via een verlengingsverzoek geldt de verlenging tot 31/12/2024 zonder dat een nieuw verzoek vereist is. 

 

 


  Nieuwsflash
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Verlening opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke aan Agristo Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer