Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 25 mrt 2024 13:03 

Versoepelingen en administratieve vereenvoudigingen van het GLB in 2024


Complexe regelgeving en hoge administratieve lasten zijn een belangrijke bezorgdheid van onze landbouwers. “Binnen onze bevoegdheid van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) zijn we meteen met de landbouworganisaties aan de slag gegaan om de regels te vereenvoudigen en ondernemers meer vertrouwen te geven. Deze maatregelen gaan meteen nog dit jaar in voege”, zegt minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v).

In 2024 moet een landbouwer geen deel van zijn gronden meer braak laten liggen. Europa voorziet deze uitzondering, en Vlaanderen maakt daar nu gebruik van. Het huidig Europees kader beperkt deze afwijking tot één jaar. Landbouwers kunnen in 2024 hierdoor ook aan deze verplichting voldoen door 4% van hun bouwland volledig in te vullen met vanggewassen. Dit is een belangrijke versoepeling die de Vlaamse regering vorige week goedkeurde. Ook serrebedrijven zijn onder welbepaalde voorwaarden voortaan vrijgesteld van de regels rond niet-productieve arealen (NPE).

“Deze belangrijke aanpassing geldt nu voor het campagnejaar 2024, maar tegelijk blijven we natuurlijk op Europees niveau werken aan structurele ingrepen die ook de komende jaren ervoor zorgen dat onze landbouwers ten volle gebruik kunnen maken van hun gronden. In het landbouwakkoord van 15 februari hebben we daarbij afgesproken dat we die structurele versoepelingen integraal zullen omzetten naar Vlaamse regelgeving, dat gelijke speelveld is namelijk cruciaal voor onze Vlaamse landbouwers”, zegt Brouns.

Binnen de conditionaliteit – dat zijn de voorwaarden die gelden om van areaal- of diergebonden steun te kunnen genieten – worden enkele verplichtingen aangepast. Zo is de datum vanaf  wanneer winter-voorploegen wordt toegestaan in landbouwstreek Polders en Duinen vervroegd naar 1 oktober (in plaats van 15 oktober). “Dit moet de landbouwers de gevraagde flexibiliteit bieden om onder de beste omstandigheden de veldwerkzaamheden uit te voeren, de bijkomende flexibiliteit die Vlaanderen vroeg in verband met die data wilde de Europese commissie voorlopig niet aanvaarden”, stelt Brouns.

De verschillende Vlaamse ecoregelingen versoepelen we om de werkbaarheid te verhogen. Zo zijn een aantal regelingen nu ook mogelijk bij blijvende teelten; het gaat dan om de maatregel om het koolstofgehalte te verhogen bv. door stalmest op te voeren en bufferstroken waarbij graskruiden- of bloemenmengsels worden ingezaaid.  De voorwaarden over de samenstelling van die mengsels worden ook vereenvoudigd en minder strikt.

Specifiek voor bioboeren worden de voorwaarden om de ecoregeling ‘mechanische onkruidbestrijding’ aan te vragen sterk versimpeld. De maatregelen ‘eenjarige eiwitteelten’ is makkelijker toegankelijk gemaakt voor alle landbouwers.

Ook een aantal steunbedragen worden opgetrokken. Binnen de ecoregeling ‘voortzetting biologische landbouw’ is de vergoeding voor de eerste 5 hectaren van het landbouwbedrijf verhoogd van 200 naar 300 euro/ha. De vergoeding voor de ecoregeling ‘voedermanagement bij rundvee’ wordt verdrievoudigd naar 0,10 tot 0,24 euro per dier en per dag. Wie van de ecoregeling ‘niet-kerende bodembewerking’ gebruikt maakt, zal dan weer 86 euro steun per hectare krijgen.

 


  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer